Camarim Arquitectos

Casa na Gateira

Gateira, Portugal, 2014
9. March 2016
PROJECT DETAILS

Project Name

Casa na Gateira

Project Location
Gateira, Penela, Portugal

Site Area
2143 m2

Built Area
403 m2

Project Completion
2014

Architect
Camarim

Project Architects
Vasco Correia, Patrícia Sousa

Collaborators
Tiago Garrido, Jonas Grinevicius, Christoph Schwander

Materials
Structure: reinforced concrete
Exterior Finishings: terrace and roof - polished screed; walls - schist dry wall and microcement-finished ETICS; shutters - seasoned iroko wood
Interior Finishings: floors - polished screed; ceilings - structural concrete; walls - white plaster and cork
Photo: Nelson Garrido
Gateira is a hamlet placed on a beautiful hill planted with vineyards, pines and olive trees with splendid views over the southern tip of Serra da Estrela, the highest point in mainland Portugal.
Photo: Nelson Garrido
The clients - a British couple - wanted a second home to give them space, open air and silence, in contrast to their life in London. The first question: how to design on such a dramatic landscape, with an unusual balance between nature, agriculture and traditional architecture? Our strategy was to interfere as little as possible: one enters the house in the upper part of the plot, through a wall that evokes the region’s traditional slate buildings, and descends onto the house’s core – a social space split in 2 levels. From this space, the house’s volume breaks and extends along the topography in a subtle yet effective separation between social and intimate i.e. every space sits on a different level and has direct access to the outside. We may say that instead of a house in the landscape we thought of a house from the landscape, as though building a walk in the countryside.
Photo: Nelson Garrido
Beyond the romantic notion of a well-grounded house, extensive contact with the ground gives enormous energy benefits: we use the earth’s endless thermal mass to balance air thermal amplitudes throughout the day and seasons. The patio between the living room and the master bedroom is also a passive thermal device: it creates a thermal differential between the swimming pool and the patio, which generates an ascending air flow across the house for cooling in spring and summer, and it allows intensive insulation of the most innermost point in the house in autumn and winter.
Photo: Nelson Garrido
Photo: Nelson Garrido
Photo: Nelson Garrido
Photo: Nelson Garrido
Photo: Nelson Garrido
Model
Model
PROJECT DETAILS

Project Name

Casa na Gateira

Project Location
Gateira, Penela, Portugal

Site Area
2143 m2

Built Area
403 m2

Project Completion
2014

Architect
Camarim

Project Architects
Vasco Correia, Patrícia Sousa

Collaborators
Tiago Garrido, Jonas Grinevicius, Christoph Schwander

Materials
Structure: reinforced concrete
Exterior Finishings: terrace and roof - polished screed; walls - schist dry wall and microcement-finished ETICS; shutters - seasoned iroko wood
Interior Finishings: floors - polished screed; ceilings - structural concrete; walls - white plaster and cork

Related articles

Featured Project

Studio Libeskind

National Holocaust Monument

Other articles in this category