HHCR - househut

Modena, Italie
Photo © Filippo Poli
Photo © Filippo Poli
Photo © Filippo Poli
Photo © Filippo Poli
Photo © Filippo Poli
Photo © Filippo Poli
Photo © Filippo Poli
Photo © Filippo Poli
Photo © Filippo Poli
Photo © Filippo Poli
Photo © Filippo Poli
Photo © Filippo Poli
Photo © Filippo Poli
Photo © Filippo Poli
Photo © Filippo Poli
Photo © Filippo Poli
Photo © Filippo Poli
Photo © Filippo Poli
Photo © Filippo Poli
Photo © NatOffice
Architectes
NATOFFICE - christian gasparini architect
Lieu
Modena, Italie
Année
2018
Étages
1-5 étages
Client
Private
Équipe
Martina Chiari, Matteo Lombardini, Sara Piccinini
Structures
Luigi Salvo
Heating and Energy System
Termotecnici Associati
Landscape Design
Barbara Ponti

The country house is anchored to the horizon line, where the bank of the Tresinaro torrent stands as background and scene of the environmental field. The house reinterprets an historical countryside typology space named porta morta in contemporary terms, defining a hollow space that becomes the fulcrum of architecture.

Two side wings help to ground the house in the plot: they slide on each other by a transparent double height passing through which links and connects the spaces of the bedrooms / studio on the first floor through an hanging balcony.
The porch as a solar diaphragm and jasmine canopy configures the open-air extension of the living room, while the first floor rooms extend the house towards the landscape. The open space on the ground floor places the kitchen in the south-west corner in continuity with the staircase and the tv room in the north-east corner, leaving the double height living space as the core.

On the opposite side the private entrance to the house is linked to the services (garage and dependance) through another hanging jasmine canopy.

Two continuous surfaces (roof and wall) meet and disappear in a single element: the glazed surface. At night the walls appear almost unfinished, suspended: the darkness deletes the differences between the sky, the openings (with their block out systems) and coverage. During the day, the wall disappears in the light of the sun, to read the windows and the roof as suspended and continuous elements.

Projets liés

  • 3MFH Oberchärns
    Lengacher Emmenegger Partner
  • Haus in Inchigeelagh
    Markus Schietsch Architekten
  • Centre hospitalier 'Klinikum am Wörthersee'
    Dietmar Feichtinger Architectes
  • Passerelle Simone-de-Beauvoir
    Dietmar Feichtinger Architectes
  • Université Krems
    Dietmar Feichtinger Architectes

Magazine

Autres projets de NATOFFICE - christian gasparini architect

HLBH - houselevel homeoffice
Reggio Emilia, Italie
RABM - ivy restaurant lounge bar
Reggio Emilia, Italie
HCBC - housecourtyard
Reggio Emilia, Italie
CCLC - la corte cultural center
Parma, Italie
SFMG - european photography center
Reggio Emilia, Italie
SEGB - gb exhibit pavilion
Milan, Italie