EC1 Penthouse

London, Grande-Bretagne
Entrance hall
Photo © Julian Abrams
View into kitchen
Photo © Julian Abrams
Open plan living room
Photo © Julian Abrams
Kitchen
Photo © Julian Abrams
Open bi-fold door
Photo © Julian Abrams
Kitchen
Photo © Julian Abrams
Closing bi-fold door
Photo © Julian Abrams
Kitchen island
Photo © Julian Abrams
Dining area
Photo © Julian Abrams
Hallway
Photo © Julian Abrams
Joinery
Photo © Julian Abrams
Wardrobe
Photo © Julian Abrams
Bespoke bed
Photo © Julian Abrams
Door handle detail
Photo © Julian Abrams
Architectes
Patalab Architecture
Année
2017

From the seventh floor of an apartment building in Clerkenwell, EC1 Penthouse looks out across the City of London enjoying stunning views of St Paul's Cathedral and the Barbican Centre. Maximising these views was a key aspect of the client’s brief, as were enhancing energy performance and introducing a material palette to amplify the feeling of light and space in the apartment.

Airy Spaces with Maximised Ceiling Height
Following intense negotiations with the freeholder, consent was won for a licence to alter which allowed us to significantly open up the layout of the apartment and create an airy living space. Partition walls have been replaced with a sliding folding timber screen, and ceiling height has been maximised wherever possible. Continuous white oiled oak herringbone flooring emphasises this new open living space whilst private rooms are hidden behind full height doors accentuating the improved height.

Bespoke Joinery and Framed Views
This open plan is supported by bespoke joinery, both built-in and freestanding, as it not only creates concealed storage space but also screens service equipment. The joinery is also detailed to compliment the proportions and verticality instated by various elements of the refurbishment. Other subtle details include new window reveals to frame the impressive views across London and a coffered ceiling suggests spaces within the open plan.

The energy efficiency of this refurbishment is ensured with an eco-friendly air source heat pump that serves the wet underfloor heating system as well as the comfort cooling.

Projets liés

  • Neubau Laurpark
    Berchtold.Lenzin Landschaftsarchitekten
  • Europäisches Hansemuseum
    WES LandschaftsArchitektur
  • Agristo HQ
    OYO Architects
  • Sophienterrassen
    WES LandschaftsArchitektur
  • Industrial Park Sports Center
    WES LandschaftsArchitektur

Magazine

Autres projets de Patalab Architecture

Argyll House
London, Grande-Bretagne
The Coppice
Balcombe, Grande-Bretagne
Marconi House
London, Grande-Bretagne
Casa Roja
London, Grande-Bretagne
Cascade House
Hampstead, London , Grande-Bretagne
Apex Apartments
London, Grande-Bretagne