Cascade House

Hampstead, London , Grande-Bretagne
Exterior
Photo © Lyndon Douglas
Staircase
Photo © Lyndon Douglas
Rooflight
Photo © Lyndon Douglas
Circulation space
Photo © Lyndon Douglas
Corner door
Photo © Lyndon Douglas
Corner door
Photo © Lyndon Douglas
Photo © Lyndon Douglas
Photo © Lyndon Douglas
Kitchen
Photo © Lyndon Douglas
Concept drawing
Dessin © Patalab
Architectes
Patalab Architecture
Lieu
Hampstead, London , Grande-Bretagne
Année
2014
Coût
Non indiqué
Étages
Non indiqué

Cascade House, an early 18th century Grade II listed building within the very heart of London's Hampstead village, comprises existing retail premises over ground and first floors, with a new generous two-bedroom dwelling above. Spanning across four floors, parts of the dwelling are located in a new roof top extension that has been developed in close consultation with the local planning and conservation authorities.

Intense and Striking Spatial Sequence
The external appearance blends into its historic setting, whereas the interior provides a series of bright and contemporary spaces. Within the very confined extent of the listed building, an intense and striking spatial sequence has been created that is flooded by natural light and makes the dwelling feel much larger than it actually is.

The staircase is located within a triple height space and represents a major new intervention which runs for most of the building’s depth, reorganising the house around a central focus. The continuous fall of the black stained staircase treads within the dramatically tall space has given the dwelling its new name, Cascade House.

A Vessel of Light
The staircase is well lit by skylights and has a deep grain textured internal façade of timber panels that have been sandblasted to enhance the surface texture and stained black to increase the graphic effect. Natural light bounces off the timber and gives an impressive, continuous, feature quality to the stairwell. Internal windows and wide door openings enhance the connectivity and add to the open nature of the double storey-high living, kitchen and dining area that is rarely found within listed buildings.

Awards
FX International Design Awards, WINNER, 2014
Surface Design Award, WINNER, 2015
Don't Move, Improve!, LONGLISTED, 2016

Projets liés

  • Neubau Laurpark
    Berchtold.Lenzin Landschaftsarchitekten
  • Europäisches Hansemuseum
    WES LandschaftsArchitektur
  • Agristo HQ
    OYO Architects
  • Sophienterrassen
    WES LandschaftsArchitektur
  • Industrial Park Sports Center
    WES LandschaftsArchitektur

Magazine

Autres projets de Patalab Architecture

Argyll House
London, Grande-Bretagne
The Coppice
Balcombe, Grande-Bretagne
Marconi House
London, Grande-Bretagne
Casa Roja
London, Grande-Bretagne
Apex Apartments
London, Grande-Bretagne
Clifton House
London, Grande-Bretagne