Foto © David Barbour
Specially designed frosted louvres prevent direct sunlight causing problems with broadcasting and improve comfort for parliamentarians.
Foto © David Barbour
The custom designed luminaire creates an extremely diffuse light source, which is essential for the High Definition broadcasting in the parliament but also meets our aim of casting more light into the wooden roof structure, enhancing its appreciation. The form of the luminaire itself follows the plan form of the debating chamber.
Foto © David Barbour
The layout arrangement was devised to create a sense of randomness, but with some subconscious pattern discernible at specific angles, whilst still creating homogeneous light for the broadcast cameras.
Foto © Scottish Parliament Corporate Body
Foto © Scottish Parliament Corporate Body
Foto © Scottish Parliament Corporate Body

Scottish Parliament Debating Chamber

 Volver a la lista de Proyectos
Ubicación
Edinburgh, Great Britain
Año
2017
Coste
No divulgado
Pisos
1 - 5 pisos
Cliente
Scottish Parliament Corporate Body
Equipo
Claire Hope, Kristján Kristjánsson, Jamie Foxen, Efi Stragali, Kevan Shaw
Architect
Lee Boyd Ltd
Electrical Engineer
Harley Haddow
Structural Engineer
Will Rudd Davidson
Bespoke pendant and select spotlights
Mike Stoane Lighting
Recessed spotlights
Alpha LED
Recessed linear fitting
Lightnet
Surface mounted linear fitting
Lightgraphix
Control system
Lutron
Control gear
EldoLED

The Debating Chamber in the Scottish Parliament effectively functions as a TV studio during parliamentary business. At other times it is presented to visitors as a fine architectural space.

The new lighting uses specially designed LED light guide fittings to provide soft broadcasting light, with LED spotlights providing front fill. The project includes daylight management, to prevent direct sunlight ingress from the West facade. A full DALI control system manages lighting for different functions and times of day. The scheme has a design life of 25 years, comparatively saves 60% energy of the previous scheme, and requires minimal maintenance.

The project brief was to review the existing lighting, which was expensive and difficult to maintain. The installed fittings were also obsolete and new HDTV cameras required improved lighting to maintain broadcasting standards.

The installation has exceeded the expectations of the broadcasting team and has received countless positive comments from the client and individual Members of Parliament.

The fitting shape reflects the plan-form of the chamber, and the light guide extractors are the graphic figures used elsewhere in the chamber. The quantity of graphic figures represents the number of sitting MSPs. The layout and height settings allow the fittings to appear randomly placed in the complex ceiling structure, yet they achieve the required lighting distribution.

Daylight louvre design was developed through time lapse photography and 3D modelling of the chamber. Iterative modelling of the louvres compared to the captured time lapse determined optimal angles and spacing to exclude direct sunlight, but retain effective daylighting within the chamber.

Codega Awards 2018: First Prize for Lighting Design
Lighting Design Awards 2018: Commended in Workplace Category
Scottish Design Awards 2018: Highly Commended in Lighting Category

Otros proyectos de KSLD | EFLA Lighting Design

Scott Monument
Edinburgh, Great Britain
The Ashmolean Museum
Oxford, Great Britain