Außenansicht
Photo © David Schreyer
Außenansicht
Photo © David Schreyer
Außenansicht
Photo © David Schreyer
Außenansicht
Photo © David Schreyer
Außenansicht
Photo © David Schreyer
Garderobe
Photo © David Schreyer
Garderobe
Photo © David Schreyer
Volksschule
Photo © David Schreyer
Volksschule
Photo © David Schreyer
Volksschule
Photo © David Schreyer
Volksschule
Photo © David Schreyer
Volksschule
Photo © David Schreyer
Volksschule
Photo © David Schreyer
Volksschule
Photo © David Schreyer
Volksschule
Photo © David Schreyer
Volksschule
Photo © David Schreyer
Kindergarten
Photo © David Schreyer
Kindergarten
Photo © David Schreyer
Kindergarten
Photo © David Schreyer
Kindergarten
Photo © David Schreyer
Volksschule
Photo © David Schreyer
Volksschule
Photo © David Schreyer
Volksschule
Photo © David Schreyer
Außenansicht
Photo © David Schreyer
Außenansicht
Photo © David Schreyer
Außenansicht
Photo © David Schreyer
Außenansicht
Photo © David Schreyer
Außenansicht
Photo © David Schreyer
Modellzeichnung
Picture © Schenker Salvi Weber
Axonometrie
Drawing © Schenker Salvi Weber

Bütze Wolfurt Primary School

 Back to Projects list
Address
Montfortstraße 14, 6922 Wolfurt, Austria
Year
2019
Stories
1-5 Stories
Client
Gemeinde Wolfurt
Team
Eva Andrasova, Emina Delacic, Marlies Grammanitsch, Martin Maidl, Barbara Roller, Christian Rübenacker, Jana Sack, Michael Salvi, Pia Schmidt, Andres Schenker, Tina Tobisch, Rostislav Stoklasek, Thomas Weber

Selective and minimal interventions are made into the existing structure of the Bütze school building while complementing its typology.

The classrooms’ direct connection to the outside should animate teaching and learning under the open air.

A spatial landscape for concentrated, playful, or interactive learning.

The exciting spatial landscape ensures diverse situations for learning and playing: Flexibility for the kids as well as for the teachers.

The diverse functions – kindergarten, primary school, gym, and event venue – are assigned to clearly defined spaces, which interact through the centrally located atriums and courtyards and encourage community life. Communal areas can be generated as required in the independent zones, thereby avoiding unnecessary corridors.

Project Details:
Commission Type: EU-wide competition with prior selection procedure, partial general planning
Award: 1st Prize
Client: The Municipality of Wolfurt
Location: Wolfurt, AT
Competition: 2015
Realization: 2017-2018
Status: Under Construction
GFA: 4150 m²
Building Costs: 9 M EUR
Energy Efficiency: Passive House Standard
Team: Eva Andrasova, Emina Delacic, Marlies Grammanitsch, Martin Maidl, Barbara Roller, Christian Rübenacker, Jana Sack, Michael Salvi, Pia Schmidt, Andres Schenker, Tina Tobisch, Rostislav Stoklasek, Thomas Weber

Cooperation:
Architecture: Simon Gysel
Statics: Hämmerle – Huster Statik
Fire Safety: IMS Brandschutz
Building Physics: IBO – Österreichisches Institut für Bauen und Ökologie
Building Services Engineering: Teamgmi Ingenieurbüro
Electrical Engineer: Ingenieurbüro Hiebeler + Mathis
Landscape Architect: DnD Landschaftsplanung
Model Construction: Modellbauwerkstatt Gerhard Stocker
Photography: Faruk Pinjo

Other Projects by Schenker Salvi Weber Architekten ZT GmbH

Post am Rochus
Vienna, Austria
Sillblock Housing Estate Innsbruck
Innsbruck, Austria
Volksschule Absam Dorf
Absam, Austria
Med Campus Vienna
Revitalization ÖBB Offices Vienn
Vienna, Austria
Homes Franciscan Sisters Vienna
Vienna, Austria