Each apartment opens to a 900 sq ft deck
Photo © Mr. Abhishek Shah
Large overhangs reduce heat gain in response to the hot climate of the city
Photo © Mr. Abhishek Shah
South West View
Photo © Mr. Abhishek Shah
View from North West
Photo © Mr. Abhishek Shah
View from South
Photo © Mr. Abhishek Shah
Large balconies act as interstitial spaces between the outside and the inside
Photo © Mr. Abhishek Shah
Each building has entered into a sculptural lobby
Photo © Mr. Abhishek Shah
Each building has entered into a 11 metre high lobby
Photo © Mr. Abhishek Shah
Each of the 6 wings have different entrance lobbies.
Photo © Mr. Abhishek Shah
A view of the sub terranean recreational club
Photo © Mr. Abhishek Shah
The landscape spaces gradually step down to recreational facilities
Photo © Mr. Abhishek Shah
View from garden towards the west
Photo © Mr. Abhishek Shah
A view from the focal landscaped space
Photo © Mr. Abhishek Shah
Varying angles create different degrees of openness in the outdoor decks
Photo © Mr. Abhishek Shah
70% of the plot is landscaped
Photo © Mr. Abhishek Shah
Angular grass mounds lift up in the centre of the landscaped space revealing a subterranean club
Photo © Mr. Abhishek Shah
The central focal landscaped space
Photo © Mr. Abhishek Shah
Detailed view of the extensive decks
Photo © Mr. Abhishek Shah
A view of the pool area
Photo © Mr. Abhishek Shah
Varying angular balconies front each apartment
Photo © Mr. Abhishek Shah
Drawing © Sanjay Puri Architects
Drawing © Sanjay Puri Architects
Drawing © Sanjay Puri Architects

Excellenseaa 126

 Back to Projects list
Location
Surat, India
Year
2020
Stories
5-20 Stories
Client
Happy Homes
Team
Sanjay Puri (Lead Architect), Kapil Merchant, Madhavi Belsare, Pooja Sampat

In response to a very specific brief, this housing project has 126 apartments in six buildings of 11 storeys each. Planned in three different sizes these apartments of 750, 850 & 950 sqm are configured with large living spaces, 5 bedrooms, a study & a gym in them.

Located on a plot of 29,600 sqm in Surat city, India, with a height limitation of 40 metres, the buildings are laid out along the site perimeter creating a large focal garden of 13,000 sqm.

All the vehicular movement is restricted to the perimeter along with a basement car park generating 80% of the plot as vehicle-free space.

The large landscaped area rises in angular planes revealing a partially sub-terranean recreational club with entertainment & sports facilities that are sheltered from heat gain & simultaneously open to natural ventilation & light.

The apartments are planned to facilitate cross ventilation & are sheltered by large cantilevered decks that mitigate heat gain in response to the climate of the location. Temperatures are in excess of 35°C for 8 months annually in Surat city.

Each of the buildings is 11 metres high entrance lobbies with 2 apartments on each floor & penthouses on the 11th floor.

The extensive landscaped space generated by the layout is planned with numerous sports facilities & different areas for different age groups.

Designed in response to the client’s brief, the location of the site & the city’s climate, Excellenseaa 126 creates a micro-environment that is sustainable.

The extensive landscaping with trees, plants, and water bodies helps in passive cooling. The large overhangs & outdoor decks to each apartment reduce heat gain whilst adding individual outdoor spaces.

Water recycling, rain-water harvesting, sewage treatment & solar panels contribute towards reducing the carbon footprint & making the project self-sufficient.

The numerous sporting & entertainment activities are supplemented by conferencing facilities, a grocery store, a medical room, a laundromat & housekeeping staff facilities.

Other Projects by Sanjay Puri Architects

Leisure Center
Lonavla, India
Triose
Lonavla, India
D Caves
Hyderabad, India
Mosaic Hotel
Delhi, India
Oceanique Hotel
Goa, India
Chrome Hotel
Kolkata, India