Center for Translational Cancer Research, University hospital Klinikum rechts der Isar, Technical University of Munich

München, Germany
Photo © Stefan Müller-Naumann
Photo © Stefan Müller-Naumann
Photo © Stefan Müller-Naumann
Photo © Stefan Müller-Naumann
Photo © Stefan Müller-Naumann
Photo © Stefan Müller-Naumann
Photo © Stefan Müller-Naumann
Photo © Stefan Müller-Naumann
Photo © Stefan Müller-Naumann
Photo © Stefan Müller-Naumann
Photo © Stefan Müller-Naumann
Photo © Stefan Müller-Naumann
Photo © Stefan Müller-Naumann
Photo © Stefan Müller-Naumann
Photo © s
Photo © Stefan Müller-Naumann
Architects
doranth post architekten GmbH
Year
2017

The TranslaTUM completes the development of the east side of the clinic campus and, with its significant main body, has become an iconic trademark for the campus site. With its unique form of urban development, the design summarises the complete site and through its significant volume, redefines the corner of Einstein-Trogerstraße. Subareas were removed from the building mass at locations relevant to the urban development. This creates a volume with a striking s-shape.

The new building intends to aid cooperation, scientific communication and exchange between basic researchers of various disciplines (biology, biomedicine, biochemistry, physics, engineering sciences) and to stimulate and reinforce the work of doctors in the clinics. The bright entrance hall with its open, curving staircase and large gallery openings creates a variety of visual links. It also forms a communicative center between the three above-ground department storeys, used as offices and laboratories.

The facade corresponds to the basic idea of the design and the building’s multi-layered uses. It is horizontally structured featuring continuous strips of window elements as well as horizontally corrugated ceramic plates in nuanced white shades. These plates accentuate the wave-like shell of the building and summarise the laboratory and office areas. “Public areas” such as the cafeteria, the seminar rooms, the auditorium on the ground floor and the entrance areas are excluded from the facade system.

Related Projects

  • Ateneu Barcelona and Jujol Library Restoration
    Brullet de Luna
  • Science and Technology Park of Itajubá
    BCMF Arquitetos
  • Gemeinde Pfaffenhofen im Klostergarten
    Architekturhalle
  • Rathaussaal (Kantonsratsaal)
    Hellraum
  • Vanke experimental Center
    Urbanus Architecture & Design

Magazine

Other Projects by doranth post architekten GmbH

Sophie-Scholl-/Willi-Graf-High Schools München
München, Germany
Domagk Areal München
München, Germany
New central research facility Mainz
Mainz, Germany
TL2 Helmholtz-Center Braunschweig
Braunschweig, Germany
Max-Planck-Institute for Heart and Lung Research Bad Nauheim
Bad Nauheim, Germany
German Theatre München
München, Germany