House in Gokiso

Aichi, Japan
Photo © Hiroshi Ueda
Photo © Hiroshi Ueda
Photo © Hiroshi Ueda
Photo © Hiroshi Ueda
Photo © Hiroshi Ueda
Photo © Hiroshi Ueda
Photo © Hiroshi Ueda
Photo © Hiroshi Ueda
Photo © Hiroshi Ueda
Photo © Hiroshi Ueda
Photo © Hiroshi Ueda
Photo © Hiroshi Ueda
Architects
Kazuki Moroe Architects
Location
Aichi, Japan
Year
2012

The partition of light, and diagonal sights

This site is located along the main street where various types of buildings as offices, shops, houses, parking lots and so on are built.The shape of site is 5.5 meter width and 25 meter depth.

Although the south side of the site is a parking lot and the house can take in light to the inside, there is possibility that a high building is built in the future. So I designed top-lights and terraces can bring light and wind into inside, without arranging a big window on the south part.

I didn't put so many walls on the shorter side to make the most use of the shape of the site.Instead of physical walls, glass tube and corner-less sash divide the space vaguely.

The glass tube that rises up from the garage functions as a ventilating device.
It becomes the space that can install EV in the future.I paid my attention to reflectivity rather than permeability of the glass and it plays the role of the light pillar.

The aluminum sash between living room and terrace doesn't have corner mullion.
When both side of the sash are opened, the terrace becomes one space that is connected with inner space. The sash of bathroom or porch can be also all opened.
Many combination of an opening-and-closing state of the sashes can respond to various scenes. When the sash of a porch and the top-light of a living room are opened, the prevailing wind from southeast will flow comfortably.

The finish material and color of walls of the longitudinal direction varies, and it changes reflection of light. When you are in the room, you can enjoy the changing, but once you leave the room, a visible area of the color look smaller. Therefore, the unity throughout the house will not be damaged.

The ceiling height of the garage is 3m to be able to park the camper.I designed composition of a skip floor by using the height. The sight spreads not only to a horizontal direction but to top and bottom diagonally. There are various crossing sights in the house, and the sights lead to trees and sky of the further ahead. In the narrow space, by shifting your eyes aslant, the body inclines naturally. So you can obtain calm and a feeling of release.

Related Projects

  • Sinan Lu
    WAA
  • Bay House
    Leroy Street Studio Architecture
  • Family House in Kunratice
    Aulik Fiser Architekti
  • BARN HOUSE
    BURO II & ARCHI+I
  • Villa Mainblick
    cma cyrus | moser | architekten

Magazine

Other Projects by 諸江一紀建築設計事務所

House in Hozumi
Gifu, Japan
House in Gamagori
Aichi, Japan
House in Toin
Mie, Japan
House in Okazaki
Aichi, Japan
House in Owariasahi
Aichi, Japan
House in Toki
Gifu, Japan