Two houses in one

Llagostera, Spain
Photo © José Hevia
Photo © José Hevia
Photo © José Hevia
Photo © José Hevia
Photo © José Hevia
Photo © José Hevia
Photo © José Hevia
Photo © José Hevia
Photo © José Hevia
Photo © José Hevia
Photo © José Hevia
Photo © José Hevia
Skylight section
Situation
Planta
Longitudinal section
Axonometric
Architects
unparelld'arquitectes
Year
2018
Cost
100K - 1M
Stories
1-5 Stories
Client
Private
Team
Jordi Moret, Xevi Rodeja, Clàudia Calvet, Eva Casadevall, Dídac Franco, Ramon Heras, Paula Alejandro, Jordi Collell, Thommy Parra, Sara Palmada
Builder
Construccions Josep Sais, Prefabricats Planas, Fusteria J. Carlos
Structural Designer
Miquel Capdevila
Building Engineer
Jesús Bassols Geli

Single-family home between dividing walls

The architectural design for this home between common walls is created in a single storey, measuring 12 x 15 m, located a half floor above the ground. The front terrace and garden stand between the home and the street.

This piece is suspended over a semi-basement level of the same size. The large rectangular room is extremely versatile, infrastructural and defined by reinforced-concrete walls. It opens up to the outside at both ends, linking to the street and the garden via sloped planes. The large glass doors provide natural light and convert it into a large porch in the summer.

Over this structure is the house, with precast concrete slabs, which act as large main beams that allow the enormous open span in the basement to be maintained. To economise on building costs, these panels are not covered inside the home, instead finished with a terrazzo-type polish. A system of wooden baseboards, corners and friezes were the solution designed for the joints, imbuing the entire floor with a cosier and more homely feel.

This floor could be read as four rows of dislocated yet equal bedrooms. The large empty central space, halfway between two bays, is the exception: it subverts the logic of the galleries between the main beams, emphasising the presence of the structural partitions. This inner room is connected to four smaller rooms that surround it. They provide natural light from different directions, host complementary activities and structure the remaining rooms.

Related Projects

  • WhO Interior Sheet
    WhO
  • Neues Wohnquartier in Mölln
    czerner göttsch architekten
  • Wohnhaus und Scheune
    Walker Architekten
  • primary school Weissenstein
    lightsphere GmbH
  • National Museum of Qatar
    Werner Sobek – Engineering, Design & Sustainability

Magazine

Other Projects by unparelld'arquitectes

Can Sau. Emergency scenery
Olot, Spain
Agora
Olot, Spain
Terraces
Sant Esteve d'en Bas, Spain
Full moon
Olot, Spain
Marunys: shell house
Sant Joan les Fonts, Spain
Crossing rooms
Olot, Spain