The Sunloft

Beijing, China
Architects
Superimpose Architecture
Location
Beijing, China
Year
2018
Stories
1-5 Stories
Client
Beijing Television
Team
Carolyn Leung, Ben de Lange, Ruben Bergambagt, 许潇予, Ana Raluca Timicescu, Arianna Bavuso

Superimpose converted an 85 square meter, dark, confined and deteriorated loft apartment in Beijing into a bright, green and spacious environment for a young Beijing couple. The transformation was designed and built within a time span of 2 months.

Beijing Television (BTV) invited Superimpose to participate in a TV show, which focuses on renovating existing apartments or small houses, showing the transformation results and design process. Superimpose utilised this opportunity to create public awareness towards the poor living and interior standards of Beijing apartments. This project showcases the design philosophy on residential projects based on the principles of natural (day) light, spatiality, neatness/ simplicity, sustainability and its close relation to green.
In the existing plan configuration, the living room was situated on the east side of the house and had an obstructive stairs limiting good use of the space. The small pocket spaces at the east side of the house reduced penetration of natural daylight. The lower level suffered from an excessive amount of walls, blocking sunlight and ventilation, which resulted a humid and unhealthy living environment.

Superimpose’s first tool to brighten the apartment was to re-arrange the function layout according to the orientation of the sun. By switching the living room and bedroom, the living room now orientates to the west and the bedroom to the east. With this rearrangement the Sun-Loft’s bedroom receives the morning sun, and the living room receives the afternoon sun, corresponding to the routine of the young couple.

A new staircase is introduced in the centre part of the apartment, which makes the brighter spaces available for the living room and dining area. A void is created to place the staircase as the centrepiece and to channel daylight from the second floor to the darkest part of the lower floor, simultaneously showcasing the double height and spaciousness of the loft. A black balustrade adds contrast to the apartment and accentuates the architectural importance of the staircase.

One hundred plants are growing inside tiled alcoves placed through the apartment. With the flexible planter wall system, this can fulfil the couple’s wish to add green to the apartment. The central staircase features a collection of these planters, highlighting the green character of the space upon entering the apartment. A similar strategy is applied to the formerly dead-end and un-usable pocket spaces as they are transformed into a study room and a winter garden.

The landlord insisted on having an enclosed kitchen to prevent cooking fumes entering into the living room. Superimpose organized the plan in such a way that the cooking area could be fully separated with a sliding door, whilst no concessions were made to the spaciousness of the living and dining area. The kitchen countertop extends through the space forming the dining table, making it both suitable for dining and for cooking preparation.

In order to make the small apartment feel spacious, smart solutions were applied to integrate storage space such as utilizing the space underneath and surrounding the staircase and under lower beam locations. Boiler, gas meter, electricity inlet, air-conditioning units, fridge and oven are integrated around the staircase. The first floor bathroom is hidden behind the cabinet wall whilst the second floor hosts a larger bathroom where washing and drying machines are located.

Superimpose believes that the living environment shapes the wellbeing and lifestyle of its inhabitants. The Sun-loft is a comfort and functionality driven design that aligns daily rituals with the sun orientation. Superimpose holistically integrates daylight, green and spatial quality and achieves a liveable Beijing household.

Related Projects

  • Ausstellung Poetische Räume Strategische Beobachtungen 20 Jahre Architekturbüro Stocker BDA
    Architekturbüro Stocker
  • Umnutzung Spitaltrakt Schützengasse, Riehen
    Kast Kaeppeli Architekten
  • Oberstufenanlage Lachenzelg Zürich
    ADP Architekten BSA SIA AG
  • Umgestaltung und Renovation Peterskapelle Luzern
    Durrer Architekten
  • Drohnen Reportagen
    Atelier für Architekturfotografie René C. Dürr

Magazine

Other Projects by 叠术建筑设计咨询(北京)有限公司

Hangzhou Sky City
Hangzhou, China
Micr-O
Hangzhou, China
CO2 Pavilion
Beijing , China
The Sky-Cellar
China
Re-Veil Façade
Changzhi, China
Re-Veil Interior
Changzhi, China