Summer International Retail Centre and Mixed Use Development

Zhuhai, China
Architects
10 Design
Location
Zhuhai, China

The mixed use development in Zhuhai, China contains 360,000 sqm leasable retail space together with commercial, hotel serviced apartment and residential accommodation totaling 510,000 sqm of accommodation. Shoring of the site is already complete and it is anticipated that the piling of the development will commence in early 2012.

‘’We have immensely enjoyed working with this incredibly innovative client who has moved his thinking from the standard ‘black box’ retail model, and has instead challenged us to create a series of rich and diverse retail and entertainment environments, with significant external civic and public space being gifted back to the community. This philanthropic gesture from the Summer Group together with close interactive nature of the design process, has resulted in a remarkable development, which will undoubtedly become one of the major destinations in Southern China.” Says 10’s Design Partner, Gordon Affleck.

The site of the development is unique in this important growing city, as it is the meeting point between the grid of the city and the natural topography of the surrounding hill range. The design of the development takes inspiration from this with a dynamic “urban super wall” defining the sites edge with the urban grid. The super wall is made up of series of giant, stacked stone, steel and LED blocks that are stacked to open and cantilever out across the street.

The LED blocks acts as media and light entry gateways and break out points. These breaks gates within the wall reveal the softer organic, planted terrace building and street forms within like a giant secret garden. The terraces within the heart of the site are sculpted to reflect the flow of pedestrian movement through the site along undulating terraced valleys that open to create external plazas and close to create intimate shaded courtyards.

Related Projects

  • inklusives Wohnquartier
    czerner göttsch architekten
  • 6280.CH Coworking Hub
    Evolution Design
  • Hohes Holz auf der Lichtung | Neubau Büro- und Verwaltungsgebäude für die Ziegler Group
    Brückner & Brückner Architekten
  • Turning Gray into Green : Meishe River Greenway and Fengxiang Park, Haikou,China
    Turenscape
  • Tongnan Dafosi Wetland Park
    Turenscape

Magazine

Other Projects by 10 Design

Dalian Library Design Competition
Dalian, China
Urban Planning Museum Design Competition
North East China, China
China-Taiwan Cross Strait Forum & CBD Mixed Use Development
Pingtan, China
Tornado Proof House
USA
Shizimen Gateway Bridge (The Infinity Loop)
Zhuhai, China
Ashjar at Al Barari
Dubai, United Arab Emirates