StrohTherme

Referinghausen, Germany
Photo © Christoph Hesse Architekten
Photo © Christoph Hesse Architekten
Photo © Thomas Baron
Photo © Christoph Hesse Architekten
Picture © Christoph Hesse Architekten
Drawing © Christoph Hesse Architekten
Photo © Claudia Brass
Photo © Christoph Hesse Architekten
Drawing © Christoph Hesse Architekten
Drawing © Christoph Hesse Architekten
Drawing © Christoph Hesse Architekten
Architects
Christoph Hesse Architects
Location
Referinghausen, Germany
Year
2019

On the occasion of the 750th anniversary of the village of Referinghausen in Hochsauerland, the temporary Strohtherme pavilion celebrates the community‘s independency from the global energy market. The self-built local heating network, which is connected to a biogas plant, based on organic waste, represents a milestone in the history of the village.
As a metaphor the straw represents biomass. The steel basin with hot water symbolizes the energy that is produced out of this biomass. The history of energy production and regaining of self- determination is celebrated in this pavilion: Between 1200 and 1950, the farmers produced heat with wood from the forest. From the 1960s until 2019, they became passive consumers who were dependent on gas and fuel oil. In the future, however, they are self-empowered: an active community organized in a decentralized and ecological network that produces its own energy.

Related Projects

  • Osaka University MACHIKANE Nursery school
    Coelacanth K&H Architects
  • Pool Pavilion
    Reddymade
  • Sanierung Geschäftshaus Aeschenvorstadt
    KREN Architektur
  • Armadale Residence
    Rob Mills Architecture & Interiors
  • New chalet
    Arttesa, designed & tailored

Magazine

Other Projects by Christoph Hesse Architekten

Villa F
Titmaringhausen, Germany
Green Energy Facilty
Referinghausen, Germany
Between Tracks & Road
Korbach, Germany
Tower House
Bromskirchen, Germany
Room of Silence
Korbach, Germany
Community House Am Hauptbahnhof
Korbach, Germany