Spatial Design of “Qianhai Superposition”&“Back to Future”

Shenzhen, China
“Back to future” Documenta of Archigram
Photo © Chao Zhang
“Back to future” Documenta of Archigram
Photo © Chao Zhang
“Back to future” Documenta of Archigram
Photo © Chao Zhang
“Back to future” Documenta of Archigram
Photo © Chao Zhang
“Back to future” Documenta of Archigram
Photo © Chao Zhang
“Back to future” Documenta of Archigram
Photo © Chao Zhang
“Back to future” Documenta of Archigram
Photo © Chao Zhang
“Back to future” Documenta of Archigram
Photo © Chao Zhang
“Back to future” Documenta of Archigram
Photo © Chao Zhang
“Back to future” Documenta of Archigram
Photo © Chao Zhang
“Back to future” Cloud 10-The shed on the Lawn
Photo © Chao Zhang
The she“Back to future” Cloud 10-d on the Lawn
Photo © Chao Zhang
“Back to future” Cloud 10-The shed on the Lawn
Photo © Chao Zhang
“Back to future” Cloud 10-The shed on the Lawn
Photo © Chao Zhang
“Back to future” Cloud 10-The shed on the Lawn
Photo © Chao Zhang
“Back to future” Cloud 10-The shed on the Lawn
Photo © Chao Zhang
“Back to future” Cloud 10-The shed on the Lawn
Photo © Chao Zhang
“Back to future” Cloud 10-The shed on the Lawn
Photo © Chao Zhang
“Back to future” Cloud 10-The shed on the Lawn
Photo © Chao Zhang
Quantum superposition
Photo © Chao Zhang
Quantum superposition
Photo © Chao Zhang
Quantum superposition
Photo © Chao Zhang
Quantum superposition
Photo © Chao Zhang
Quantum superposition
Photo © Chao Zhang
Quantum superposition
Photo © Chao Zhang
Quantum superposition
Photo © Chao Zhang
Quantum superposition
Photo © Chao Zhang
Quantum superposition
Photo © Chao Zhang
Quantum superposition
Photo © Chao Zhang
Quantum superposition
Photo © Chao Zhang
Quantum superposition
Photo © Chao Zhang
Architects
Studio 10
Address
前海嘉里中心, Shenzhen, China
Year
2020
Cost
Undisclosed
Stories
1-5 Stories
Team
Chunhui Mo, Yudi Liu, Zixia Huang, Zhenjie Chen (Intern), Feifei Chen (Project Assistant), Jiaxiao Bao (Project Assistant), Shi Zhou(Director)

Spatial Design of “Qianhai Superposition”&“Back to Future” of the 2020 Qianhai Future Urbanism/Architecture Exhibition (Subvenue of the 8th Shenzhen-Hong Kong Bi-City Biennale of Urbanism and Architecture)

Sections “Qianhai Superposition”& “Back to Future” of the 2020 Qianhai Future Urbanism/Architecture Exhibition (Subvenue of the 8th Shenzhen-Hong Kong Bi-City Biennale of Urbanism and Architecture) are located at the Qianhai Kerry Center, including indoor spaces as well as outdoor installations.

The spatial design focuses on the interactive relationships between individual objects and the system - It is essentially projections of the complex relationship between individual building and the urban system, as well as individual people and the society, as demonstrated in both chapters.

QIANHAI SUPERPOSITION

Quantum superposition implies uncertainties and “other” possibilities, which reminds us of the question: How should reality be defined? Is the current world we are familiar with the true and only objective reality?

The spatial design of the QIANHAI SUPERPOSITION resonates with the theme by superimposing layers of both virtual and physical “systems” in the space. By adopting a virtual basic grid system derived from the typical office floors commonly seen in Qianhai, as well as overlayering it with a matrix system of showcase walls and plinth, a highly regular (and even a bit relentless) system is generated. Random alien objects that pops up in the space have broken the relentlessness and homogeneity of the system, which then becomes the designated areas for six individual architectural design companies, Foster + Partners, Field Operations, gmp, MVRDV, OMA, Rogers Stirk Harbour + Partners.

The silver aluminum-foil-finished insulation board is convenient for quick construction and installation of exhibits, and its slightly reflective surface also creates a "surreal" mood.

BACK TO FUTURE

Documenta of Archigram

The Chapter is a Documenta of Archigram, demonstrating the visions of and probe into the future back in the 60s and 70s in the 20th century from the perspectives of city, individual, family and parts by the avant-garde architectural group formed in the 1960s.

We have also applied a most basic, regular system, the metal grid panels, to form a series of walls and tables for showcasing. Colored balloons of varied sizes are superimposed into the rigorous grid system, sometimes inside it, tangent to it, and other times scattered outside of it. It is a metaphor for the relationship between a utopian urban system and dystopian buildings, as well as an epitome of the interactions between a social system and the individuals living in it.

Cloud 10 | The Shed on the Lawn

Floating loftily above a piece of lush lawn by the Qianhai Bay, Cloud 10 has taken Buckminster Fuller's “Cloud Nine” from 1960s as a point of departure and further explores how lightweight pneumatic structure, with minimal material and component, could be applied to create the maximum shaded area possible, freeing up the ground space while integrating with the natural and urban contexts.

Related Projects

  • Herman Miller National Showroom
    Krueck Sexton Partners
  • The Ark, Condominiums
    Form4 Architecture
  • SFMOMA Rooftop Garden
    Jensen Architects
  • Kokoris Residence
    Jensen Architects
  • Turner Duckworth Offices
    Jensen Architects

Magazine

Other Projects by Studio 10

The Qinchang Village Town Hall
Jiaozuo, China
Hall of Immortality at Longshan Cemetery
Jiaozuo, China
Renovation of the Qinchang Village CPC Branch Office Community Center
Jiaozuo, China
V&A Fashioned from Nature
Shenzhen, China
Geijoeng Concept Store
Shenzhen, China
Vista House - Remodeling of a Private Residence
Shenzhen, China