SDC plus

Tsubame-city, Niigata, Japan
Photo © Koji Fujii
Photo © Koji Fujii
Photo © Koji Fujii
Photo © Koji Fujii
Photo © Koji Fujii
Photo © Koji Fujii
Photo © Koji Fujii
Photo © Koji Fujii
Photo © Koji Fujii
Photo © Koji Fujii
Photo © Koji Fujii
Photo © Koji Fujii
Photo © Koji Fujii
Architects
Takeru Shoji Architects
Location
Tsubame-city, Niigata, Japan
Year
2021

This project to add a maintenance building next to the SDC/dental clinic in Tsubame city completed in 2018. "SDC Plus," a dental clinic with a café aims to give staff pride in their place of work and look forward to arriving each day.
In front of the building is a grassy area for running around and lounging. A wooden deck connects the building with the SDC main clinic, bookstore, and childcare facility, creating a leisurely environment.

The aim was to create a space that seamlessly combined the dental clinic, café, and inviting public space. As if the existing SDC main clinic, bookstore, childcare facility, forest, and neighborhood crepe shop were all integrated into one pleasant place for people to enjoy spending their time. A welcoming neutral space like a public park is intended, using only simple materials such as small timber wood, folded roof, and glass. Visitors there can experience a feeling of expansiveness in a humble space, as well as the integration between the outdoor area and surrounding facilities, allowing for further social enjoyment and interaction. “It is not the architectural design itself but the harmony of the scene's elements that can be appreciated

The slender frames composed of small-chamber wooden columns, braces, and beams are topped with a folded-plate roof that can support large spans, and the perimeter is surrounded with glass. All structural materials are painted light gray, daring to eliminate the "woodenness" of the structure. Even so, the materials' patterns, softness, and warmth still evoke a sense of ambiguity and lightness, like the pattern of the sky or a snowy landscape, throughout the entire space.

A disinfection room, x-ray room, restrooms, and café kitchen are arranged as colorful boxes, which softly demarcate the space. Since those colorful functional boxes are not part of the building structure, they can be flexibly and economically adapted to future changes such as the expansion of the café, the addition of medical units, and the renewal of uses.

This shows a very expansive and versatile way of construction as an architectural project, from a shed to a large warehouse to a building
It is exciting to see what kind of "Wow!" will be created by this environment and area "beyond being a dental clinic" in the future?

completion May.2021
type architecture
principal use dental clinic
total floor area 91.1 ㎡
structure Wood
location Tsubame-city,Niigata-pref
project architect Takayuki Shimada (Takeru Shoji Architects)
structural design Tetsuya Tanaka (Tetsuya Tanaka Structural Engineers)
contractor Takumi Kawada (Ikeda-Gumi Co.Ltd)
photograph ©Koji Fujii (toreal)

Related Projects

  • „els“ – Elsbethenareal-Schrannenplatz
    F64 Architekten
  • Eclectic Apartment
    JUNG
  • Haus R
    NW/A
  • SchloR – Schöner Leben ohne Rendite
    GABU Heindl Architecture
  • Fünf Freund*innen | Geförderter Wohnbau
    GABU Heindl Architecture

Magazine

Other Projects by 東海林健建築設計事務所

OH! house
Niigata, Japan
y house
Niigata, Japan
su house
Japan
m house
Japan
ta house
Japan