Science and innovation center “Vizium“

Ventspils, Latvia
Video © Audrius Ambrasas Architects
Photo © Norbert Tukaj
Photo © Norbert Tukaj
Photo © Norbert Tukaj
Photo © Norbert Tukaj
Photo © Norbert Tukaj
Photo © Norbert Tukaj
Photo © Norbert Tukaj
Photo © Norbert Tukaj
Photo © Norbert Tukaj
Photo © Norbert Tukaj
Photo © Norbert Tukaj
Photo © Norbert Tukaj
Photo © Norbert Tukaj
Photo © Norbert Tukaj
Photo © Norbert Tukaj
Photo © Norbert Tukaj
Photo © Norbert Tukaj
Photo © Norbert Tukaj
Photo © Norbert Tukaj
Site plan
Drawing © Audrius Ambrasas Architects
Drawing © Audrius Ambrasas Architects
Drawing © Audrius Ambrasas Architects
Drawing © Audrius Ambrasas Architects
Architects
Audrius Ambrasas Architects
Address
Rupniecibas iela 2, LV-3601 Ventspils, Latvia
Year
2022
Client
Ventspils City
Team
Audrius Ambrasas, Vilma Adomonyte, Jonas Motiejunas, Viktorija Rimkute
Local Architects
Juris Pogas birojs

Science and Innovation Centre in Ventspils was designed as a union of architecture and landscape. Instead of proposing a landmark on the bridge axis, we leave it open and inviting. The silhouettes of the building and the hill osculate here. New public spaces such as the science hill mounting up from the plain, an open-air roof terrace and an overlook spot are designed for both the locals and city guests. The building designed divides the site in two. The Western part accommodates the vehicle access and parking, while the technical transport access is separated from the arrival of visitors – it gets to the building from the South. The Eastern part of the site is shaped by the hill, which is a place for picnics and openair events, providing views on the river. The hill leads to the roof terrace with access to the public facilities (café, conference hall and the access to the main lobby) zone on the first floor. The further cognition of both the building and the city is continuing along the sloping roof towards the overlook opening panoramic views. The building is divided in two for the functional reasons – the Science centre makes the low part of the volume, whilst the Innovation centre takes the 6 floors of the rising part.

Related Projects

  • AESOP SHINJUKU
    CASE-REAL / KOICHI FUTATSUMATA STUDIO
  • Gallery COMMON
    CASE-REAL / KOICHI FUTATSUMATA STUDIO
  • RESTAURANT ON THE SEA
    CASE-REAL / KOICHI FUTATSUMATA STUDIO
  • CUTLERY for VALERIE OBJECTS
    CASE-REAL / KOICHI FUTATSUMATA STUDIO
  • Akeno Restaurant
    Cyrus Ghanai Interior Architecture & Design

Magazine