Roche Laboratory and Office Building

Penzberg, Germany
Photo © HGEsch Photography
Photo © HGEsch Photography
Photo © HGEsch Photography
Photo © HGEsch Photography
Photo © HGEsch Photography
Photo © HGEsch Photography
Drawing © HENN
Visualization © HENN
Drawing © HENN
Drawing © HENN
Drawing © HENN
Architects
HENN
Location
82377 Penzberg, Germany
Year
2017
Client
Roche Diagnostics GmbH
Structural Engineering
henke rapolder frühe Ingenieurgesellschaft
MEP
Süss Beratende Ingenieure
Laboratory design
dr. heinekamp
Building physics
PMI
Lighting design
Lumen³
Landscape architecture
Alexander Over Landschaftsarchitekt

The Laboratory and Office Complex is the first building at the site in Penzberg, Upper Bavaria, in which the pharmaceutical and diagnostic divisions of Roche work together under the same roof. In addition to laboratory and office workstations, the new building on the edge of the Roche company site contains a training centre, a bistro, medical services and health centre.

The six storeys of the building offering 37,900 m² of floor area are grouped around a central atrium that connects the individual floors and divisions via axes of vision so that it becomes the pulsating heart of the building. The light, bright covered space extends right up to the roof and directs daylight into the interior rooms. The ground floor provides a zone for interaction and communication that can also be used for events, which connects directly to the bistro and the conference area. While the first floor is reserved for the training centre, the upper four storeys are earmarked for laboratory and office use.

They are distributed around the central atrium with two building wings on each floor and are flanked by lifts adjacent to the circulation zones. The laboratories of the pharmaceutical group connect in the west and east with smart offices and open plan office space.The modular design of the compact reinforced concrete construction is based on strict layout grids, ensuring the greatest possible flexibility. The façade of the publicly accessible ground floor is completely glazed. The building envelope is horizontally divided in the upper storeys in accordance with the guidelines provided by Roche. Continuous prefabricated window balustrades divide the exterior appearance into horizontal bands. The window height decreases as the balustrades on the upper floors increase in height.

Related Projects

  • Umbau Wohn- und Geschäftshaus Sarnen
    Beda Dillier
  • INTERIOR FOR ZWEITWERK VOLKSWAGEN, DESIGN BY JULIAN APPELIUS
    Koy + Winkel
  • MCPARKING, AIRPORT BER
    Koy + Winkel
  • Erweiterung Schulanlage Dorf
    Bürgi Burkhard von Euw
  • Shanghai Suhe MixC World
    KOKAISTUDIOS

Magazine

Other Projects by HENN

HVB-Tower Modernisation
Munich, Germany
Innovation Center of High Performance Medical Devices
Guang Zhou, China
Brunner Innovation Factory
Rheinau, Germany
RLB Campus '25
Linz, Austria
Zalando Headquarters
Berlin, Germany