Regional court Halle (Saale)

Halle an der Saale, Germany
Photo © Michael Moser
Photo © Michael Moser
Photo © Michael Moser
Photo © Michael Moser
Photo © Michael Moser
Photo © Michael Moser
Picture © Michael Moser
Photo © Michael Moser
Photo © Michael Moser
Schwarzplan / Site plan
Drawing © TCHOBAN VOSS Architekten
Ansicht / View
Drawing © TCHOBAN VOSS Architekten
Schnitt / Section
Drawing © TCHOBAN VOSS Architekten
Grundriss / Ground plan
Drawing © TCHOBAN VOSS Architekten
Photo © Michael Moser
Photo © Michael Moser
Photo © Michael Moser
Photo © Michael Moser
Photo © Michael Moser
Photo © Michael Moser
Photo © Michael Moser
Photo © Michael Moser
Photo © Michael Moser
Architects
TCHOBAN VOSS Architekten
Address
Hansering 13, 06108 Halle an der Saale, Germany
Year
2012
Client
Landesbetrieb Bau Sachsen-Anhalt
Team
Projektpartner: Jörg Rudloff, Projektleiter: Bettina Kempe, Mitarbeiter: Kay Wenzel
Landscape archtiect
stork Plan, Halle
Interior architect
Anke Augsburg Licht, Leipzig
Structural engineering
IB Jakob, Halle
Conservator
Atelier Schöne, Halle

Refurbishment with additions and transformations; restoration of the original appearance and implementing latest requirements for a contemporary judiciary including modern IT and communication; listed monument within a protected monumental zone.

The court building in Halle was erected between 1901 and 1905 as a powerful four-storey building, which shaped the cityscape. Inside and outside are numerous architectural decorations in the style of late Gothic and early Renaissance. The main staircase is designed as a steep, domed hall. This monument is one of the most elaborate and architecturally most important palaces of justice of the Wilhelminian period. At the same time, it is part of an urban monument area. Originally established as a civil court, the building complex is now used as a court of justice.

In consultation with the conservation authorities, parts of the building and façade had already been renovated in the prevenient years. These measures have been taken into account during the further refurbishment steps. The overarching goal of the preservation authorities was to reconstruct the building's appearance in the exterior and in selected areas. The focus was, on the one hand, the restoration of façades, windows and doors as well as on selected publicly accessible rooms, in particular on the entrance area and the main staircase, stairwells, hallways and some negotiating rooms which were to be updated with the required modern furnishings and technical equipment.

Related Projects

  • Eissporthalle Davos
    Walter Bieler AG
  • Umnutzung Schuhfabrik in 14 Wohnungen Winterthur ZH
    Graf Biscioni Architekten
  • Moritz M-store
    External Reference
  • Jané Winestore
    External Reference
  • Jiu Ke Shu Future Arts Center
    iGuzzini

Magazine

Other Projects by TCHOBAN VOSS Architekten

Expoforum
Saint Petersburg, Russia
Living Levels
Berlin, Germany
Titanic Hotel
Berlin, Germany
Russian Monastery of St. George
Milmersdorf-Götschendorf, Germany
Boxhagener Straße
Berlin, Germany
Office Building Complex Blissestrasse 5
Berlin, Germany