Red Note House on the Horizon

Anji, China
Night View
Photo © Project-ion
Interior space
Photo © Project-ion
Interior
Photo © Project-ion
Interior
Photo © Project-ion
Large roof on the south side
Photo © Project-ion
Looking at the architecture from the playground
Photo © Project-ion
Looking at the mountains indoor
Photo © Project-ion
North corner space
Photo © Project-ion
Roof extending to the ground
Photo © Project-ion
shelf
Photo © Project-ion
sinking space
Photo © Project-ion
south facade
Photo © Project-ion
south side- gray space
Photo © Project-ion
walking down
Photo © Project-ion
western courtyard
Photo © Project-ion
western side
Photo © Project-ion
background
Photo © Project-ion
first floor
Visualization © Li Wenxi
Isometric drawing
Visualization © Li Wenxi
Master plan
Visualization © Li Wenxi
section
Visualization © Li Wenxi
Architects
LI WENXI ARCHITECTS
Address
Shan Chuan Village, An Ji City, Zhe Jiang Province, 313300 Anji, China
Year
2019
Cost
100K - 1M
Stories
1-5 Stories

Shanchuan Township, surrounded by mountains, which is located at the southernmost tip of Anji County, Hangzhou City, China. We designed a police room at the entrance of the local central elementary school and served as the entrance node to its hot spring resort.

Architecture is a special kind of living body. When it begins to talk to the horizon, it will gain a transcendental power. This power creates an atmosphere that is intoxicating. This time we hope to use a small building to deeply embed a high pitch in the earth movement.

1. Making the Mountains Enter the Embrace
I think that when people in the building are looking at the distant mountains, their body should be in a state of being "wrapped by the earth." The human ancestors had an initial dialogue with nature in this state.
So we decided to use the "vertical hole" as the first action of the design, that is, to bury a part of the architecture underground. So how much is the depth of the burial? After several simulations, it was finally set at one meter.
In this way, before seeing the distant mountains, people must first enter the coverage of the building, and at the same time enter the ground not so deep, to ensure that the upper body is above the ground, thus creating a spatial experience that body blends with the rolling landscape.
In order to realize this effect, some technical problems need to be overcome in the actual construction process. For example, large-scale excavation may cause groundwater seepage, and the structural designer adjusted the scheme to respond to the building operation with a holistic foundation.

2. Red, Beyond Only the Color of Red
We are always looking for a medium to make nature appear. Seeking color contrast from materials is an opportunity to achieve this. Red is an infectious color, with obvious emotional tendencies, red ceramic tiles as the roof, red steel curtain wall system as the skin, red terrazzo as the ground, the red of this series of differences makes the red transcend the color of red, which echoing the distant green hills, and the green hills are also reflected in the red architecture.

3. The Rhythm of the Outline
The ups and downs of the distant mountains provide the basis for the turning of the building roof. From the north side of the playground, the roof gradually enters the ground and merges into the site. From the south side of the road, the building is facing up and welcoming the passing people. This rhythm change is consistent with the context of the site as well as the hidden functional appeal.
After the completion of the building, whether it is the parents who pick up the children, the friends who traveled into the mountains, or the villagers who returned from the field, they are willing to stop here. It is like a high voice, facing the sun, facing the distant mountains, playing the prelude to the happy life of the town residents.

Project Name: Red note House on the Horizon
Location: Shan Chuan Village, An Ji City, Zhe Jiang Province, China
Design / Construction time: 2018.09-2019.08
Firm: LI WENXI Architects
Website:www.liwenxiarchitects.com
Leading Architect: LI Wenxi
Design Team: Lin Shangliang, Lai Pengfei, Wang Hongying, Ge Yongjian
Construction drawing cooperation: PAN-CHINA Group Co., Ltd. Hangzhou Branch
Main Body Construction: Zhe Jiang Province SANJIAN Construction Co.Ltd.
Photography/Video: Project-ion
E-mail:[email protected]

Related Projects

  • Osaka University MACHIKANE Nursery school
    Coelacanth K&H Architects
  • Pool Pavilion
    Reddymade
  • Sanierung Geschäftshaus Aeschenvorstadt
    KREN Architektur
  • Armadale Residence
    Rob Mills Architecture & Interiors
  • New chalet
    Arttesa, designed & tailored

Magazine

Other Projects by LI WENXI ARCHITECTS

BOUNDARY HOUSE
Luohe, China
Four Pieces of Different Scale Furniture
Hangzhou, China