Okumura Hospital and Hikari Care Home

Fukui, Japan
Photo © Satoshi Asakawa
Photo © Satoshi Asakawa
Photo © Satoshi Asakawa
Photo © Satoshi Asakawa
Photo © Satoshi Asakawa
Photo © Satoshi Asakawa
Photo © Satoshi Asakawa
Architects
Coelacanth K&H Architects
Location
Fukui, Japan
Year
2018

This building is relocated and renovated with the intention of making a new contribution to the local community as the medical corporation building that is operating elsewhere in the area has deteriorated. It is planned that what was previously operated in another building is integrated into home-visit long-term care, regional cooperation, and is developed as a more complex and cross-sectional regional base for medical care and long-term care while streamlining the operation. As the population declines, medical and long-term care facilities are expected to enter an era of selection, so it is necessary to become more attractive and an indispensable base for community development.

A typical hospital has many walls and gives the impression of being "closed", but by using a lot of glass surface, it "opens to the area" without hiding the activities being carried out inside. The north side of the outpatient waiting space is made entirely of glass so that you can see from the north side of the building through the multipurpose room and rehabilitation room to the park on the south side. The hospital room and medical treatment room are planned on the second floor and above, and the first floor is used for outpatient / emergency and rehabilitation / day care to make the flow line natural and rational. As for the floor structure of the Nursing care facility for the elderly, the 3rd and 4th floors are allocated to unit-type private rooms and the 2nd floor is a conventional multi-bedroom to provide a living environment according to the usage fee. Brick tiles are pasted on-site on the ECP for the outer wall. A warm brick tile is specially made and used instead of an inorganic appearance. The expression and the transparency of the glass actively participate in the cityscape and become a hospital and welfare facility that develops with the community.

Related Projects

  • Casa Malussi
    Iseppi AG
  • Office Building Theurl
    ATP architects engineers
  • Lounge by Topgolf [Shanghai]
    hcreates interior design
  • Mini Cuppa
    hcreates interior design
  • Bahnhofplatz, Wil
    Hager Partner AG

Magazine

Other Projects by 工藤和美 + 堀場弘 / シーラカンス K&H

Komorebi House
Fukui, Japan
Haranishi Nursery School
Fukuoka, Japan
Osaka University Machikane Nursery school
Osaka, Japan
Nishihakusandai Elementary School
Aomori, Japan
Kyushu High School
Fukuoka, Japan