MUNICIPAL STADIUM SHELTER

Travettore di Rosà, Italy
photo by Simone Bossi
Photo © Didonè Comacchio Architects
photo by Simone Bossi
Photo © Didonè Comacchio Architects
photo by Simone Bossi
Photo © Didonè Comacchio Architects
photo by Simone Bossi
Photo © Didonè Comacchio Architects
photo by Simone Bossi
Photo © Didonè Comacchio Architects
photo by Simone Bossi
Photo © Didonè Comacchio Architects
photo by Simone Bossi
Photo © Didonè Comacchio Architects
photo by Simone Bossi
Photo © Didonè Comacchio Architects
photo by Simone Bossi
Photo © Didonè Comacchio Architects
photo by Simone Bossi
Photo © Didonè Comacchio Architects
Architects
Didonè Comacchio Architects
Location
36027 Travettore di Rosà, Italy
Year
2020
Cost
100K - 1M
Stories
1-5 Stories
Client
Comune di Rosà

The design of the new roof of the Travettore stadium creates a covered space with a few targeted gestures, inserting itself in balance between the context and the playing field and acting as a hinge between the two.

The stands, currently located on a slope of the ground, are located along the long side of the football field. The new roof is a single linear horizontal element made of metal beams forming a coffered ceiling suspended between sky and earth. The structure is supported by two concrete bearing walls orthogonal to each other oriented so as to accommodate the spectators and direct them to view the field.
The bare structure becomes architecture and the beauty of the work is given by the rigorous form.

The lighting, concealed in the canopy, is designed to emphasize the voids of the coffered ceiling and gives a sense of lightness to the structure. In order to protect the lights, a metal grid of the same dark color as the structure was placed.

All of these elements generate an aimed view towards the playing field: a cutout of the naturalistic context behind the stands but at the same time offering the viewer an unimpeded view of the sport action, giving a sense of protection underneath the large dark cover.

Related Projects

  • 6280.CH Coworking Hub
    Evolution Design
  • Hohes Holz auf der Lichtung | Neubau Büro- und Verwaltungsgebäude für die Ziegler Group
    Brückner & Brückner Architekten
  • Turning Gray into Green : Meishe River Greenway and Fengxiang Park, Haikou,China
    Turenscape
  • Tongnan Dafosi Wetland Park
    Turenscape
  • Slow Down: Liupanshui Minghu Wetland Park
    Turenscape

Magazine

Other Projects by Didonè Comacchio Architects

Interior SS
Nove, Italy
House AB
Bassano del Grappa, Italy
Lapitec Cersaie 2018
Bologna, Italy
Interior LP
Castelfranco Veneto, Italy
House PB
Rosà, Italy
Pencil Box
San Felice sul Panaro, Italy