Maggie's Centre Barts

London, Great Britain
Photo © Iwan Baan
Photo © Iwan Baan
Photo © Iwan Baan
Photo © Iwan Baan
Photo © Steven Holl Architects
Photo © Steven Holl Architects
Drawing © Steven Holl
Drawing © Steven Holl
Drawing © Steven Holl
Drawing © Steven Holl Architects
Drawing © Steven Holl Architects
Drawing © Steven Holl Architects
Drawing © Steven Holl Architects
Architects
Steven Holl Architects
Location
London, Great Britain
Year
2017
Stories
1-5 Stories
Client
Maggie Keswick Jencks Cancer Caring Centres Trust
Team
Steven Holl (design architect/principal), Chris McVoy (senior partner in charge), Dominik Sigg (project architect), Bell Ying Yi Cai, Gemma Gene, Martin Kropac, Christina Yessios
Landscape Architect
Darren Hawkes Landscapes
Associate Architect
JM Architects
Engineer (civil, climate, and mechanical)
Arup
Historical Building Advisor
Donald Insall Associates
Lighting Consultant
L'Observatoire International
CDM Coordinator
Floor Projects LLP
Code Consultant
Butler & Young
Planning Advisor
DP9
Cost Estimator
Gardiner & Theobald
Construction Manager
Sir Robert McAlpine
Archeology
MOLA
Glass Consultant
Arup

The site in the center of London is adjacent to the large courtyard of St. Bartholomew’s Hospital. Founded in Smithfield in the 12th century, the hospital is the oldest in London and was founded at the same time as the St. Bartholomew the Great Church in 1123. Rahere founded the church and hospital “for the restoration of poor men.” Layers of history characterize this unique site, connecting deeply to the Medieval culture of London.

While most all of the realized Maggie’s Centres have been horizontal buildings, the centre at St. Barts will be more vertical, sitting on the historically charged site. It will replace a pragmatic 1960s brick structure adjacent to a 17th century stone structure by James Gibbs, holding the “Great Hall” and the famous Hogarth staircase.

The building is envisioned as a “vessel within a vessel within a vessel.” The structure is a branching concrete frame, the inner layer is bamboo and the outer layer is matte white glass with colored glass fragments recalling “neume notation” of Medieval music of the 13th century. The word neume originates from the Greek pnevma, which means ‘vital force.' It suggests a ‘breath of life’ that fills oneself with inspiration like a stream of air, the blowing of the wind. The outer glass layer is organized in horizontal bands like a musical staff while the concrete structure branches like the hand.

The three story centre has an open curved staircase integral to the concrete frame with open spaces vertically lined in bamboo. The glass facade geometry, like a musical “staff” is in horizontal strips 90cm wide, which follow the geometry of the main stair along the north facade, while lifting up with clear glass facing the main square, marking the main front entry. There is a second entry on the west opening to the extended garden of the adjacent church.

The building tops out in a public roof garden open to a large room for yoga, Tai Chi, meetings etc. The interior character of this building will be shaped by colored light washing the floors and walls, changing by the time of day and season. Interior lighting will be organized to allow the colored lenses together with the translucent white glass of the facade to present a new, joyful, glowing presence on this corner of the great square of St. Barts Hospital.

Related Projects

  • The Yas Hotel
    Asymptote Architecture
  • 166 Perry Street
    Asymptote Architecture
  • F & B Pavilion
    A*PT Architecture
  • A. E. Smith School Library
    A*PT Architecture
  • Camera Jewel House
    Tonkin Liu

Magazine

Other Projects by Steven Holl Architects

Cité de l'Océan et du Surf
Biarritz, France
Horizontal Skyscraper
Shenzhen, China
Nelson-Atkins Museum of Art Bloch Building
Kansas City, USA
Knut Hamsun Center
Hamaroy, Norway
Daeyang Gallery and House
Seoul, South Korea
New Wing of Mumbai City Museum
Mumbai, India