Hotel Bühelwirt

St. Jakob in the Ahrntal, Italy
Photo © Gustav Willeit
Photo © Gustav Willeit
Photo © Gustav Willeit
Photo © Gustav Willeit
Photo © Gustav Willeit
Photo © Gustav Willeit
Photo © Gustav Willeit
Photo © Gustav Willeit
Photo © Gustav Willeit
Photo © Gustav Willeit
Photo © Gustav Willeit
Photo © Gustav Willeit
Photo © Gustav Willeit
Photo © Gustav Willeit
Photo © Gustav Willeit
Architects
pedevilla architects
Address
Am Bühel, 39030 St. Jakob in the Ahrntal, Italy
Year
2017
Client
Hotel Bühelwirt
Total Cubature
5.300 m³
Project and Realization
2015-2017

The traditional hiking hotel is located at 1.200m above sea level, next to St. Jakob's church on a slight elevation called “Bühel”.

As the extension was positioned in the northern part of the property, the existing structure is not constrained in terms of views and solar exposure.
Like most of the surrounding traditional buildings, the new extension has a small plinth and grows in height, occupying as little land as possible and thereby minimizing its impact on the landscape. To reduce the north façade and enlarge the east and south façade, the new volume was designed with a distorted floor plan.

In order to respond to the local climatic conditions - including a very snowy winter season - the hotel culminates in a steep pitched roof.

As a striking feature, triangular bow windows were designed, turned in a way that provides the rooms with both the best orientation and view. These windows are designed as big as possible, allowing the guests to best enjoy the view, while the design even so prevents overheating during summer without the need of any sun shading system.

The outer timber shell has been kept consistently in black with a slight green undertone, which takes up the coloring of the deep green to sometimes black forests of summer. The project blends into the vivid nature and topography and still creates a high recognition value. The building stands out above a simple residential building and conveys the appearance of a "hostel". The interplay of natural materials adds warmth and natural beauty to the building.

The extension extends over 6 floors. In addition to the 20 new room units, a wellness area and a restaurant extension were designed. Understanding the extension is to "continue building" on the existing building, strengthening its qualities and creating new ones.

All rooms are reduced to the essential. Instead, their richness is given by a beautiful view and the natural materials used, such as larch wood from the surrounding forests, creating a feeling of coziness and protection. The rooms also come with a small loggia, allowing the guests to relax in a little outdoor space screened from the wind.

The plaster includes aggregates from the traditional copper mine close to the site. It enriches the atmosphere of the rooms, while hinting subtly but directly to the color and feel of the surrounding mountains, as they are the preferred destination of the hotel’s guests. The characteristic lamps from oxidized copper find their origin also in the nearby mine, being specially designed and manufactured for the project. Their uneven color refers to the long Alpine handcraft tradition, beautifully contrasted through a simple but precise geometry. Furthermore, curtains of local Loden were used to provide the rooms with additional privacy.

With the careful selection of local materials and craftsmen, the transportation distances were drastically reduced and all of the effort could be put into creating a homely atmosphere and warmth, being loved by guests from all over the world.

Related Projects

  • Herman Miller National Showroom
    Krueck Sexton Partners
  • The Ark, Condominiums
    Form4 Architecture
  • SFMOMA Rooftop Garden
    Jensen Architects
  • Kokoris Residence
    Jensen Architects
  • Turner Duckworth Offices
    Jensen Architects

Magazine

Other Projects by pedevilla architekten

House At Mill Creek
Mühlen in Taufers/South Tyrol, Italy
Fire Station Vierschach
Vierschach, Italy
Lake Garda Holiday Home
Bardolino/Veneto, Italy
Chalet La Pedevilla
Pliscia/South Tyrol, Italy
Fire Department Sand in Taufers
Sand in Taufers, Italy
ciAsa Aqua Bad Cortina
San Vigilio di Marebbe / South Tyrol, Italy