Graubünden Museum of Fine Arts

Chur, Switzerland
Photo © Simon Menges c/o Brigitta Horvat
 
 
Photo © Simon Menges c/o Brigitta Horvat
 
 
Photo © Simon Menges c/o Brigitta Horvat
 
 
Photo © Simon Menges c/o Brigitta Horvat
 
 
Photo © Simon Menges c/o Brigitta Horvat
 
 
Photo © Simon Menges c/o Brigitta Horvat
 
 
Architects
Barozzi / Veiga
City
Chur
Year
2016

The project absorbs and transforms the Palladian order and the Orientalist style, the main compositional features of the Villa Planta, through a central and symmetric composition scheme which gives the extension a clear formal autonomy as well as allowing the proposal to preserve the identity of the villa itself. The new addition to the Bündner Kunstmuseum is conceived as a simple and compact volume that becomes perfectly integrated into its immediate surroundings. The clarity with which it states its independence with respect to the adjacent buildings also reinforces the importance given to the garden that appears in the newly extended area and confers a sober presence to the building.

Client
Hochbauamt Kanton Graubünden
Team
Katrin Baumgarten (project leader), Paola Calcavecchia, Shin Hye Kwang, Maria Eleonora Maccari, Anna Mallen, Verena Recla, Laura Rodriguez, Ivanna Sanjuan, Arnau Sastre, Cecilia Vielba
Executive Architect
Schwander & Sutter Architekten
Landscape Architect
Studio Bürgi
Engineering
Ingenieurbüro Flütsch
Lighting Designer
Michael Josef Heusi GmbH
Building Physics
Kuster + Partner AG

Related Projects

Other Projects by Barozzi / Veiga