Deutsche Börse

Eschborn, Germany
Photo © Jean-Luc Valentin
Photo © Jean-Luc Valentin
Photo © Jean-Luc Valentin
Lageplan
© KSP Jürgen Engel Architekten
Schnitt
© KSP Jürgen Engel Architekten
Grundriss Regelgeschoss
© KSP Jürgen Engel Architekten
Photo © Jean-Luc Valentin
Photo © Jean-Luc Valentin
Photo © Jean-Luc Valentin
Architects
KSP Jürgen Engel Architekten
Location
Eschborn, Germany
Year
2010
Client
Lang & Groß Projektentwicklung GmbH

The new Deutsche Börse building in Eschborn can house more than 2,000 work stations. The new building, which is being erected on behalf of developers Lang & Groß Projektentwicklung GmbH, Frankfurt/Main, to designs produced by KSP Jürgen Engel Architekten, hinges on a consistent ecological concept and will meet ultramodern standards. This includes energy-saving heat recovery equipment, electricity generated by a combined heating and power system, and the use of solar power. The new headquarters for Deutsche Börse, one of the world’s largest exchange organizations, is scheduled to be commissioned in the summer of 2010. The goal is to create a building that fosters the company’s identity and is commensurate with its activities. The 87-meter-high building takes a confident place in Eschborn’s heterogeneous fabric. A regularly structured façade wraps around the two L-shaped, 23-storey sections of the building. The glass joints between the two edifices intimate the complex workings on the inside and kindle a wish even from afar to experience the special feel of the central, communicative atrium. Air walkways and bridges that link the two sections across the atrium forge numerous visual links and create spaces for informal communication. On account of its sustainability concept the building is the first highrise in Germany to be awarded LEED Platinum certification, the US Green Building Council’s highest category. The “Leadership in Energy and Environmental Design” (LEED) sustainability standard defines a number of criteria for resource-saving construction and is regarded as the established international classification system for environmentally-friendly buildings.

Floor area
78,000 sqm

Completion
07/2010

Certification
LEED Platinum

Photographer
Jean-Luc Valentin

Related Projects

  • Eissporthalle Davos
    Walter Bieler AG
  • inklusives Wohnquartier
    czerner göttsch architekten
  • 6280.CH Coworking Hub
    Evolution Design
  • Hohes Holz auf der Lichtung | Neubau Büro- und Verwaltungsgebäude für die Ziegler Group
    Brückner & Brückner Architekten
  • Turning Gray into Green : Meishe River Greenway and Fengxiang Park, Haikou,China
    Turenscape

Magazine

Other Projects by KSP Jürgen Engel Architekten

Jiangsu Provincal Art Museum
Nanjing, China
Jumeirah Hotel
Frankfurt am Main, Germany
Documentation Centre - Memorial
Bergen-Belsen, Germany
WestendDuo
Frankfurt am Main, Germany
DORMA Headquarter
Ennepetal, Germany
s.Oliver headquarters
Rottendorf, Germany