Conversion of a Two-Family House in Küsnacht

Küsnacht, Switzerland
Ground Floor
Photo © Gataric Fotografie
Ground Floor
Photo © Gataric Fotografie
Ground Floor
Photo © Gataric Fotografie
Ground Floor
Photo © Gataric Fotografie
Upper Floor
Photo © Gataric Fotografie
Upper Floor
Photo © Gataric Fotografie
Upper Floor
Photo © Gataric Fotografie
Upper Floor
Photo © Gataric Fotografie
Ground Floor
Photo © Gataric Fotografie
Ground Floor
Photo © Gataric Fotografie
Ground Floor
Photo © Gataric Fotografie
Ground Floor
Photo © Gataric Fotografie
West
Photo © Gataric Fotografie
Outside view
Photo © Gataric Fotografie
Outside view
Photo © Gataric Fotografie
Upper floor
Drawing © RAUMTAKT GmbH
Ground floor
Drawing © RAUMTAKT GmbH
Lower floor
Drawing © RAUMTAKT GmbH
South facade
Drawing © RAUMTAKT GmbH
North facade
Drawing © RAUMTAKT GmbH
West facade
Drawing © RAUMTAKT GmbH
East facade
Drawing © RAUMTAKT GmbH
Interior Designers
RAUMTAKT GmbH
Location
Küsnacht, Switzerland
Year
2020
Client
Privat
Team
Stefan Müller, Gianmarco Tolone
Bauingenieur
Ingenieurbureau Heierli AG
Bauphysik
Braune Roth AG
Elektrische Installationen / Telematik
Reich + Nievergelt AG

Time travel of a 70s house

The brief for the conversion of the two-family house in Küsnacht was clearly defined from the outset: The client wanted to convert the house from a two-family to a single-family home with a core renovation. In the process, it was to become modern and environmentally friendly without completely losing its original character. However, the ecological aspect was also important during the conversion.

Raumtakt's building renovations have a high demand on the environmental friendliness of a house. At the same time, however, it is also a matter of concern to the architects to meet the budgetary requirements of the client at all times. In the case of the house in Küsnacht, they therefore decided on a staggered five-year plan for the overall conversion. In this main project, the house was converted, with other aspects to be added later for an environmentally friendly solution. This allowed Raumtakt to take the approach of creating a seminal house with energy measures.

But what does promising mean? In the first phase of the project, a building physicist was also commissioned to help evaluate environmentally friendly products. In the end, the roof was insulated with cellulose flakes made from recyclable paper. Triple insulation was also used for the windows. The plan drawn up by Raumtakt now calls for boreholes to be drilled for geothermal probes in five years and for this technology to be used in a new heating system.

There were clear requirements for the house, such as the kitchen, which was to be semi-open, the number of rooms, and the access to the large living room. For this purpose, several breakthroughs in the house as well as built-in solutions were made together with a carpenter.

The two-family house was designed and built in 1976 by the architect Franz Jung, son of Carl Gustav Jung.

Related Projects

  • Eclectic Apartment
    JUNG
  • „els“ – Elsbethenareal-Schrannenplatz
    F64 Architekten
  • Neubau Einfamilienhaus Liebefeld
    Johannes Saurer Architekt BSA
  • Neubau Sporthalle Sigmaringendorf
    dasch zürn + partner architekten Partnerschaft mbB
  • Guizhou South-Western Monority Ethnic Cultural Center
    West-line Studio

Magazine

Other Projects by RAUMTAKT GmbH

Conversion Fraumünster Post
Zürich, Switzerland
Renovation of a 1950s House in Zurich
Zurich, Switzerland
Monami Hub on Europaallee
Zurich, Switzerland
Home fon Lake Zurich
Küsnacht, Switzerland