Community School Lonetal

Amstetten, Germany
Photo © MRP/Studio, Michael Renner
Photo © MRP/Studio, Michael Renner
Photo © MRP/Studio, Michael Renner
Photo © MRP/Studio, Michael Renner
Photo © MRP/Studio, Michael Renner
Photo © MRP/Studio, Michael Renner
Photo © MRP/Studio, Michael Renner
Photo © MRP/Studio, Michael Renner
Architects
Gaus Architekten
Year
2019

Lonetal School in Amstetten was upgraded as a community school in full-day operation. In a planning competition, Gaus Architekten succeeded with their proposal and were subsequently commissioned to implement it.

The basis for the planning architects was initially a pedagogical concept developed by the school management. After Gaus Architekten were awarded the contract, the final room program was developed in a second step in close coordination with the Municipal Council and administration. This also included fire protection, which was no longer up to date in the existing building.

All the structural changes and modernization measures in the existing building are aimed at creating open learning environments, especially for interactive work in small groups. In natural sciences, for example, the previous classroom teaching style was replaced: in the future, knowledge transfer will take place at seven laboratory desks, each equipped for a maximum of four students.

In addition, the areas of and access to the assembly hall, training kitchen and canteen were reworked in the existing building. The optimization of areas, layouts and furniture was also consistently implemented in the facilities for administration and school management, including the teachers’ room and library. Newly designed recreation zones enhance these areas and improve the overall quality of use.

The two-story annex was designed as a massive building and has a total usable area of around 365 square metres. The flat roof is already designed for the installation and operation of a PV system. The connecting passage between the existing building and the annex was designed as a glazed intermediate building with internal staircases. The open architecture of the annex also allows for a modular extension of the building without extensive intervention in the basic structure of the building.

Related Projects

  • Aalto University Metro Station
    ALA Architects
  • WOODS
    Binst Architects
  • Park School
    Binst Architects
  • Karo 5
    Martin Schmitt Architektur
  • Law Firm In A Brewery
    Martin Schmitt Architektur

Magazine

Other Projects by Gaus Architekten

Administration Building ATP GmbH
Göppingen, Germany
Middle School and High School
Spangdahlem, Germany
Salon Mentes
Göppingen, Germany
Residential Building E1
Bad Boll, Germany
Fire Station
Rechberghausen, Germany
Community Kindergarten "Im Töbele"
Rechberghausen, Germany