Chengdu SOHO 3Q

Chengdu, China
Architects
Superimpose Architecture
Location
Chengdu, China
Year
2019
Cost
0 - 100K
Stories
1-5 Stories
Client
SOHO China
Team
Carolyn Leung, Ben de Lange, Ruben Bergambagt. Yunqiao Du, Ana Raluca Timisescu, Arianna Bavuso, Valentin Račko, Xiaoyu Xu

Superimpose transformed a shopping mall into a Chengdu-inspired reconfigurable SOHO 3Q. The 3rd and 4th floor of a 12,000 square meter centrally located low-occupancy WIFC shopping mall was converted into a large vibrant and creative platform for SOHO 3Q, China’s leading co-working office space developer. Large movable meeting pods are placed in the public space to create maximum flexibility. Superimpose collaborated with Belgium photographer Kris Provoost, and developed a tracing technique to translate his ‘Beautified China’ series into full-height huge wall murals to enhance the ‘Man made city’ concept.

The existing mall consists of two distinct zones: the curved and ‘fluid’ atrium zone, which connects to the other mall floors with the atrium void, and the more orthogonal shaped area situated underneath the high-rise office tower. Superimpose interpreted the two zones as separate worlds and themed them according to the two distinct characteristics of Chengdu: the ‘Land of Abundance’ and the ‘Man Made City’.

The ‘Land of Abundance’ zone is designed as a lush green space with natural materials, such as wooden furnishing, stone flooring and wooden wall lattices. The colour palette has different tones of green, yellow and grey. The main space is a large and flexible forum area inspired by the Sichuan plains. The plan setting out of this zone embraces fluent and curved lines, filleted corners and ‘soft’ furniture pieces. Plants and bamboo are placed in strategic places to provide a green backdrop to the working areas.

The ‘Man Made City’ area, dominated by large tower cores punching through, is designed by using orthogonal geometries and industrial materials such as cement board, aluminium and concrete. The colour palette consists of tones of grey, blue and salmon pink.

Large movable meeting pods are placed in the public space to ensure maximum flexibility in use. Superimpose collaborated with Belgium photographer Kris Provoost, and developed a tracing technique to translate his ‘Beautified China’ series into full-height wall prints to enhance the ‘Man made city’ concept.

Related Projects

  • Umnutzung Schuhfabrik in 14 Wohnungen Winterthur ZH
    Graf Biscioni Architekten
  • Moritz M-store
    External Reference
  • Jané Winestore
    External Reference
  • Jiu Ke Shu Future Arts Center
    iGuzzini
  • Casa CCFF
    INGENI

Magazine

Other Projects by 叠术建筑设计咨询(北京)有限公司

Hangzhou Sky City
Hangzhou, China
Micr-O
Hangzhou, China
CO2 Pavilion
Beijing , China
The Sky-Cellar
China
Re-Veil Façade
Changzhi, China
Re-Veil Interior
Changzhi, China