Photo © interval architects
Photo © interval architects
Photo © interval architects
Photo © interval architects
Photo © interval architects
Photo © interval architects
Photo © interval architects
Photo © interval architects
Photo © interval architects
Photo © interval architects

Raffles Kindergarten Complex

 Back to Projects list
Year
2017
Team
Oscar KO, Gu Yunduan

The project is located at Sha Cheng, the center of Huailai city in the province he Hebei, China. 120km way from Beijing and at an altitude of 550m above sea level, the site is at a place where there are great mountains, nice air and extremely bright sun. The place is also famous its frequent and heavy wind.

Instead of a single kindergarten, the project is actually a kindergarten complex consists of a kindergarten, an education center for children and residence for teachers.

The design began with the intention to put together the above-mentioned programs into a unity while maintaining its operational independence. We introduced a continuous volume that meanders on the site to divide up the site into various zones specific for different functions. The education center, which are open to the general public, were put on the north of the site to allow maximum public access to the main street with heavy traffic. Main entrances of the kindergarten were put on the east side of the site, facing a minor street with less traffic. Residences were put on the west side of the site in order to receive the best sunlight.

The building masses in brown houses programs with less publicness such as classrooms, residences, offices and utility spaces while the building masses in white house public spaces that connects other programs. With the interwoven volumes of the brown and the white building masses, courtyards at various scales were inserted into the building at various locations such as entrance courtyard, delivery back court, side courts and etc. These courts performs as layers of buffer zones that mediates between the exterior and the interior spaces and established spatial sequence entering the building. Pragmatically speaking they also provided outdoor playground for kids in the summer and also allowed sufficient natural lighting into the rooms.

Since the project is located in northern China, it is particularly important to address the issue of playground spaces for kids during the winter season. Instead of providing an outdoor playground, we proposed a 6-meter-wide-and-80-meter-long linear space that performs as an indoor multi-purpose playground for children and teachers. The conventional idea of small corridors were eliminated and substituted for a communal space that encourages communication and visual and audio connections. This linear multi-purpose playground connects all the classrooms in the kindergarten and up across all three levels through atriums. Kids can perform all kinds of activities ranging from badminton, dancing to riding bicycles. Along the two sides of this big linear playground, niches were created to provide space for kids to crawl, sit or read.

Other Projects by Interval Architects

1/2 Stadium
Beijing, China
Rollercoaster
Beijing, China
Yurt Villa
Zhangye, China
Tower of Bricks
Hengshui, China
Botanic Exhibition Greenhouse
Hebei, China
Museum for aquatic plants
Hebei, China