View from the east
© Werner Huthmacher Photography
Foyer with galleries
© Werner Huthmacher Photography
View of the nursing service area and foyer
© Werner Huthmacher Photography
Nursing service area
© Werner Huthmacher Photography
Patient's room
© Werner Huthmacher Photography
Prayer room
© Werner Huthmacher Photography
View of the main entrance and the existing building
© Werner Huthmacher Photography
Night view north side
© Werner Huthmacher Photography
Model
© huber staudt architekten bda
Perspective
© huber staudt architekten bda

Wichern-hospital, Ev. Johannesstift, Berlin

 Back to Projects list
Address
Schönwalder Allee 26/51, 13587 Berlin, Germany
Year
2018
Task
New construction of three geriatric wards, conversion of the old building into a geriatric service center
Time
2011 - 2018
Usable area
2.679 qm
Gross floor area
4.642 qm
Client
Evangelisches Johannesstift Wichernkrankenhaus gGmbH | Paul Gerhardt Diakonie
Project-team
Pedro Coelho, Christian Huber, Yifang Liu, Sohta Mori, Joachim Staudt, Jan Schombara, Marian Almansa, Greta Dalma Gedgyesi

In 1983 the Wichernkrankenhaus was built on the premises of the „Evangelische Johannesstift“ as a five-storey building with three bed wards, each providing 33 beds in a strictly east-west orientation. Three two-storey buildings attached to the north like fingers housed a medical centre. These buildings lacked the flexibility for today's goals in the care and rehabilitation of geriatric patients under economic constraints.

The performance requirements encompassed an efficient new building of three geriatric wards during ongoing operation and the following conversion of the old building into a geriatric service centre. The aim of the design was the contemporary implementation of the spatial programme within the existing building site and the preservation of the valuable tree population while making best use of the existing topography. Two compact three-storey structures on the existing footprint, together with two connecting bridge elements, accommodate the required rooms of the three wards, lying on top of each other. The two bed wings are slightly spread like the existing structure, which emphasizes the orientation to the landscape and to the adjacent carp pond.

Facing the collegiate church a flat ramp suitable for the handicapped provides access to the new building for visitors and users. The oratory above the entrance conveys the confessional orientation, the large window frames the church tower. The partly two-storey room has a skylight, the raw materiality of the concrete gains due to adjacent wooden elements a warm emanation. The bright, white interiors of the wards are completed with wooden window frames and handrails and create in this way a homely atmosphere.

Brief
extension of 3 geriatrics wards

Time
2001 - 2017

Usable area
643 qm

Gross area
1.101 qm

Costs
2,0 Mio. EUR

Client
Freie Universität Berlin

Team
Enno Efkes, Sofia Grammatikopulu, Christian Huber, Joachim Staudt

Other Projects by huber staudt architekten bda

Psychiatric centre, Friedrichshafen
Friedrichshafen, Germany
Sports Forum Am Schlaatz, Potsdam
Potsdam, Germany
ECOMAT Center for Eco-efficient Materials and Technologies, Bremen
Bremen, Germany
Freie Universität Berlin - Clinic for Horses, Berlin
Berlin, Germany
School for children with autism, Nürnberg
Nürnberg, Germany