© Hans-Joachim Wuthenow
© huber staudt architekten bda
© huber staudt architekten bda
© huber staudt architekten bda
© huber staudt architekten bda
© huber staudt architekten bda
© huber staudt architekten bda
© huber staudt architekten bda
© huber staudt architekten bda
© huber staudt architekten bda
© huber staudt architekten bda
© huber staudt architekten bda
© huber staudt architekten bda

Neustädtische Kirchstraße 4-5, Berlin

 Back to Projects list
Address
Neustädtische Kirchstraße 4-5, 10117 Berlin, Germany
Task
Preparation of the real estate for the German Bundestag
Time
2013 - 2020
Usable area
7.734 qm
Gross floor area
9.860 qm
Costs
30,5 Mio EUR
Client
Bundesamt für Bauwesen und Raumordnung Berlin
Competition
2013, 1st prize
Project-team
José Carlos Castro Barros, Gréta Dalma Medgyesi, Sohta Mori, Christian Huber, Joachim Staudt
Modeler
Alexander Hammes

Two well-proportioned inner courtyards divide the vast volume of old and new buildings. They provide orientation and regeneration for employees and visitors as much as they enable natural lighting and ventilation of all public areas.

The original design of the architects von der Hude and Hennicke for a "department store of the army and navy" demonstrated a sequence of individual halls in the floor plan, which the visitors could walk through in a circuit. The juxtaposition of clearly defined different rooms recalls the concept of Adolf Loos' "Spatial Plan". In the original version of the building, the various stairwells, smaller access areas and inner courtyards were integrated into the spatial structure. An overarching development system in the form of corridors was not discernible in the historical plan. The striking construction of the floor slabs with sheet steel caps and slender cast-iron columns reinforces the idea of the "room plan". New design builds directly on this fundamental understanding of space and continues it consistently. The original halls of the department store should remain legible. New elements, such as the central staircase should naturally fit into the room plan.

The sandstone plaster facade of the old building is to be renovated in line with the changes of the 1930s.The structure of the façade of the new parts is based on a strong simplification of essential design elements of the vividly structured historical façade of the old building.

Brief
Construction of the property for the German Bundestag

Time
2013 -2020

Usable area
7.734 qm

Gross area
9.860 qm

Building costs
30,5 Mio. EUR

Client
Bundesamt für Bauwesen und Raumordnung Berlin

Competition
2013, 1st prize

Team
José Carlos Castro Barros, Gréta Dalma Medgyesi, Sohta Mori, Christian Huber, Joachim Staudt

Other Projects by huber staudt architekten bda

Psychiatric centre, Friedrichshafen
Friedrichshafen, Germany
Sports Forum Am Schlaatz, Potsdam
Potsdam, Germany
ECOMAT Center for Eco-efficient Materials and Technologies, Bremen
Bremen, Germany
Freie Universität Berlin - Clinic for Horses, Berlin
Berlin, Germany
School for children with autism, Nürnberg
Nürnberg, Germany