Perspektive
© huber staudt architekten bda
Lageplan
© huber staudt architekten bda
Diagramm Forum + Erschließung
© huber staudt architekten bda
Grundriss Technikumshalle B
© huber staudt architekten bda
Ansicht / Schnitt Technikumshalle B
© huber staudt architekten bda
Grundriss Gebäude O+N
© huber staudt architekten bda
Ansicht / Schnitt Gebäude O+N
© huber staudt architekten bda
Fassadendetail
© huber staudt architekten bda
Modellfoto
© huber staudt architekten bda

Fraunhofer Institute for Wood Research Wilhelm-Klauditz-Institut WKI, Braunschweig

 Back to Projects list
Location
38108 Braunschweig, Germany
Cost
0 - 100K
Stories
1-5 Stories
Client
Fraunhofer-Gesellschaft zur Förderung der angewandten Forschung e.V.
Team
José Carlos Castro Barros, Christian Huber, Sohta Mori
construction management
rw+ architekten

The Fraunhofer-Gesellschaft is planning the construction of a new technical hall B, an office and laboratory building (building O), as well as an extension of the lacquer technology hall (building N) for the Fraunhofer-Institut for Wood Research Wilhelm-Klauditz-Institut WKI in Braunschweig. The new buildings, in particular the new technical hall, will be constructed as wooden buildings. The research focus of the Institute for Wood Research can therefore be clearly discerned from the building.

The arrangement of the sculptural wooden building creates a new entrance situation to the campus on Bienroder Weg without becoming the main building itself. The technical hall B is due to its materiality of wood recognizable as a serving building and refers to the original premises. The entrance to the technical hall is clearly oriented towards the campus. A small forecourt connects the new technical hall to the campus and creates an appropriate entrance situation to the new building.

The construction measures on the main site, in particular the new laboratory and office building (building O), strengthen the forum, the green centre of the WKI campus and clearly define the borders to this central, representative open space which has a high quality of stay for the employees and visitors of the institute. The setting of individual buildings leads to a harmonious further development and densification of the campus. The new laboratory and office building (building O) and the extension by the building component N can be read as individual building blocks. Generous, undisturbed open spaces offer recreational areas for the researchers and pleasant views from the laboratory and office rooms.

Other Projects by huber staudt architekten bda

Psychiatric centre, Friedrichshafen
Friedrichshafen, Germany
Sports Forum Am Schlaatz, Potsdam
Potsdam, Germany
ECOMAT Center for Eco-efficient Materials and Technologies, Bremen
Bremen, Germany
Freie Universität Berlin - Clinic for Horses, Berlin
Berlin, Germany
School for children with autism, Nürnberg
Nürnberg, Germany