© Bruno Klomfar
© Bruno Klomfar
© Bruno Klomfar
© Bruno Klomfar
© Bruno Klomfar
© Bruno Klomfar
© Bruno Klomfar

Kindergarten & Rehearsal Room

 Back to Projects list
Location
Egg, Austria
Year
2004

The Kindergarten south of the village center defines the west side of the square. It opens itself to the play garden in the south, while a protecting wall shields the children from the heavy traffic of the parking lot. Two group rooms with dedicated coatrooms are situated along the central corridor of the ground floor. A robust framed construction shades the south-oriented glass façade. Creating a portal, it generously spans the access path and clearly links it to the kindergarten. Situated to the north are adjoining rooms, the office of the head of the kindergarten, a group room and an exercise room. The playrooms are paneled with birch plywood, which creates a warm-colored background for a lively and colorful crowd of children. The upper floor, only about half the size of the ground floor, juts out on the east side over the access path and shields both the entrances. It houses a small lobby and the rehearsal room of the local choir and brass ensemble. The absorption behavior of wall and ceiling elements made of birch plywood has been adapted to specific requirements. The floor has been laid with rough sawn fir wood planks, whose acoustic effect has also been considered. A wide ribbon glazing at the north front lights the room naturally, while preventing heating-up caused by solar radiation.

Other Projects by Dietrich | Untertrifaller Architekten

Festspielhaus Bregenz
Bregenz, Austria
Stadthalle
Wien, Austria
Klaus Secondary School and Multi-purpose Hall
Klaus, Austria
ETH Sport Center Science City
Zürich, Switzerland
Angelika Kauffmann Museum
Schwarzenberg, Austria
Haus der Musik, Innsbruck
Innsbruck, Austria