Re-Veil Interior

 Back to Projects list
Location
Changzhi, China
Year
2018
Team
Carolyn Leung, Ben de Lange, Ruben Bergambagt, Pablo Gonzalez, Huimin Xie

Superimpose’s main design strategy for the ‘City Expo’ was to investigate the original distinctive elements of the factory and insert minimum architectural interventions to restore the spatial quality and simultaneously provide the required programmatic functionality of the exhibition.

Aim: Revealing the unique spatial quality

Key features of the factory are the repetitive structural frames, the unique and wall-painted propaganda slogans, and rhythmic façade openings. The original brick façade is robust, rhythmic and designed for industrial purposes. To adapt and accommodate the current needs, a level of intervention is introduced to the facade.

The original load bearing factory façade was concealed by an office extension on the east side of the factory that had a comparatively denser grid wall structure. Superimpose proposed a veranda by removing all the interior subdivisions of the extension, revealing the original factory façade and made this into the main entrance of the Exhibition Centre. The essence of the extension is kept by framing the original windows and doors without any infill. The glass roof veranda offers a sequential arrival space, which pronounces the main entrance and promotes accessibility. The repetitive nature of the South façade is emphasised by replacement of protruded black aluminium frames and clear double glazed windows, with operable pivot doors for outdoor events.

For the interior Superimpose proposed a wide central ‘catwalk’ which hovers above the existing concrete floor. This catwalk spans from the East entrance to the West of the factory and connects the entire exhibition program. At the same time the raised ‘catwalk’ provides a smart solution to hide all the ductworks and cables without excavating into the existing floor.

Coinciding with the central catwalk, a white ‘veil’ metal mesh is hung from the ceiling. The ‘veil’ is hung in between the repetitive beams and columns, articulating the rhythmic structure of the architecture. The application of the ‘veil’ helps softening the industrial space. It filters the daylight from the roof light and defines a human scale within the vast space. Light fixtures are placed in between and above the mesh, creating multiple light configurations for different occasions during the evening.
A mezzanine level is strategically introduced to utilised the double height space. While the ground level is for public, the mezzanine level retains privacy for open plan workspaces, library and enclosed meeting space.

Superimpose’s ‘RE-VEIL’ started with a vision to challenge urbanisation in the fastest growing country in the world. The project is a benchmark for similar cities in China, which are undergoing prompt urban planning decisions with cultural heritage.

Superimpose embraces the original architectural qualities of the factories by overlaying them with carefully considered and minimalistic modifications and interventions. Materials and labour are all locally resourced and taken into account in the early stages of the design process.

Superimpose wants to celebrate cultural heritage and create places for the people and property that simultaneously helps clients and governments to reach their targets. One of the historic propaganda slogans in the Changzhi Expo states in big red characters: ‘大胜利’ which means, big victory. Superimpose hopes that the Changzhi Expo is a big victory, leading to plenty more successful heritage transformations to come.

Award: Design for Asia Awards 2018; Architizer A+ Awards 2018.

Other Projects by 叠术建筑设计咨询(北京)有限公司

Hangzhou Sky City
Hangzhou, China
Micr-O
Hangzhou, China
CO2 Pavilion
Beijing , China
The Sky-Cellar
China
Re-Veil Façade
Changzhi, China
Chengdu SOHO 3Q
Chengdu, China