Photo © Jeroen Musch
Photo © Jeroen Musch
Photo © Jeroen Musch
Photo © Jeroen Musch
Photo © Jeroen Musch
Photo © Jeroen Musch

Booster station East

 Back to Projects list
Address
Faas Wilkesstraat, Amsterdam-Oost, Netherlands
Year
2005
Program

Booster Pump Station 650 m2

Client
Waternet Amsterdam

Designteam
Juliette Bekkering, Corine Keus, Jason Williams, Sander Brand, Milena
Zaklanovic

Typography
Jaap Bardet, Visual Lab

Photographer
Jeroen Musch (JM)

The Booster pump station is located on Zeeburgereiland in Amsterdam. The building accommodates three Booster pumps, which collects all the sewage of Amsterdam East and passes it on to the new central sewage purification centre in Amsterdam West. The building is a distinct sculpture that, after the development of the urban area, will be located in a parklike setting.

Since the main function of the building is to shelter and eliminate the sound of the pumps, the building could be treated as a sculpture. The shape is dictated by the program and the directions found at the site. The concrete skin is moulded around the functional elements of the program. The building cantilevers to accommodate the mezzanine for operating the pumps, it dents where the entry doors are located, and wraps around the heavy in- and outgoing pipes. The roof is treated like the fifth elevation, in order to make it a truly all-round object. The distinct, crystal-like shape of the building gives it an ever-changing appearance.

The building is executed in pigmented, prefabricated concrete, treated with a sand blasting technique to apply different depths. A bas-relief pattern wraps around the building like a web. A play of text patterns is moulded onto the base of the building. The pigmentation, the relief and texture treatments are done in such a way that the qualities of concrete are used in the most optimal way. It gives the concrete a refined and filigree look, with a beautiful deep, blue-green colour. The rich ornamentation is enhanced at night by small light fittings placed in the cantilevers. It illuminates the base of the building with a diffuse blue light and makes it glow at night.

The Booster Pump Station was nominated for the Concrete Award (NL) 2005 and the Dutch BNA-award 'building of the year 2006'.

Other Projects by Bekkering Adams Architecten (from 2020: studioADAMS and Juliette Bekkering architecten)

Public Playground
Rotterdam, Netherlands
City office Feijenoord in Maashaven
Rotterdam, Netherlands
School and children center De Schatkamer
Zwolle, Netherlands
Forensic Youth Psychiatric Clinic
Amsterdam, Netherlands
Offices Dolingadreef
Amsterdam, Netherlands
Archive depot
Leeuwarden, Netherlands