The Power of Inner Dynamics

aoe
19. May 2020
Photo: Huang Ligang (All images courtesy of v2com)

Located in the northern zone of the core region of Chongqing, China, the project consists of a cliffside building, designed and constructed into its surrounding mountain façade.

Project: Chongqing Courtyard NO.1, 2020
Location: Yuzhu Road, Yubei District, Chongqing, China
Clients: Sunac
Architect: aoe
  • Lead Architect: Larry Wen
  • Design Team: Shixin Gao, Gen Li, Jiarui Li, Liuqing Liu, Ye Wang
Engineering: CMCU Engineering Co., Ltd
Landscape: INTO
Interior: Matrix Design
Gross Built Area: 3,210 m²
Photo: Huang Ligang

The main structure has been completed, and designers have deconstructed and reconstructed its internal spaces with an infusion of architectural elements conducive to the topography, resulting in the creation of a rich architectural, urban space. The 3,000m² project consists of four floors. The main entrance is located on the third level, providing access to the main sales center functional areas, including exhibition space, which span the second and third floors. Embracing the sales center, the ground floor features a heated swimming pool and health club, while a small art gallery occupies the fourth floor.

Photo: Huang Ligang

The project highlights relationships between architecture, nature, society, and the people of Chongqing, thus enhancing the spatial experience of the building’s visitors through a design-oriented rethinking of modern lifestyles. The concept targets large-scale urban architecture as a conduit for fostering community vitality through public participation and interaction, inspiring people to enhance their life experiences of the future. The open concept of the sales offices breaks with tradition, promoting a more inclusive environment conducive to interaction. The artistic space on the top level will continue to evolve as an integral part of the interactive theme, with plans to develop the space into a community art center in the near future.

Photo: Huang Ligang

Externally, the project incorporates the shapes and forms of surrounding natural rock formations, adapted through deconstructive techniques to create flowing spaces. To complement those elements, the designers carefully studied the characteristics of a wide variety of materials and their effect on shadow and light. Stainless-steel, abundant glass, and acrylic light rods brilliantly contrast with cave-like elements reminiscent of a Roman grotto. The main entrance is supported by a riveted steel structure to form the principal framework. Large sections of the wall are cantilevered by steel columns, with composite plates inserted to reduce the overall load. This combination contributes to the irregular freehand brushwork facade of the building’s walls. Externally, 800 mm glass cantilevers seamlessly connect the glass framework.

Photo: Huang Ligang

The sculptural building’s deconstructivism is highly visible, infusing vibrancy into the city with its splendid artwork and aluminum-formed, thousand-paper crane façade, the latter being a reference to Asian cultural symbolism representing health, longevity, and truth. Stainless-steel plates form the internal workings of the crane system, combined with hanging folded aluminum plates to achieve a dazzling external design. By day, the mirrored finish of the structure’s stainless-steel framework glistens in the sunlight, distinguishing itself amongst the surrounding greenery. By night, acrylic light rods emanate brightly, enveloping the structure in a fantastical, dream-like aura. Sculptural design elements further contribute to the building’s external visual appeal, positioning it as a work of art that is embraced by the people as a source of civic pride and interaction.

Photo: Huang Ligang
Photo: Huang Ligang
Photo: Huang Ligang
Photo: Huang Ligang
Photo: Huang Ligang
Drawing: aoe
Drawing: aoe
Drawing: aoe
Drawing: aoe
Drawing: aoe
Drawing: aoe
Drawing: aoe
Drawing: aoe

Related articles

Other articles in this category