Rolo

Alain Carle Architecte
1. September 2022
Photo: Félix Michaud (All images courtesy of v2com)
Project: ROLO, 2021
Location: Morin-Heights, Quebec, Canada
Architect: Alain Carle Architecte
  • Lead Architect: Alain Carle
  • Project Manager: Isaniel Lévesque
Contractor: Dominic Toutant
Glulam Structure: Art Massif
Windows: Fabelta
Cabinetmaker: Xavier Collection
Building Area: 327 m2 / 3,515 sf
Photo: Félix Michaud

Before the intervention, the owners had created a variety of scattered and fragmented amenity areas on site, linked together by winding hiking trails that skirt along the steep cliffs of the mountainous terrain. Due to the organic and temporary nature of these initial site uses, their specificity informed the beginning of the project.

Photo: Félix Michaud

The conceptual premises of the project were therefore anchored to these temporary occupancy structures that the owners had developed over the years. Along the contours of a rocky plateau they already occupied, the location of the residence was organized in a strategic manner in order to maintain some of their existing "lifestyle." Rather than dominating its surroundings, or reconfiguring its site, the architecture was developed to observe the landscape and respect its original state prior to the intervention.

Photo: Félix Michaud

In order to maintain the topography of the plateau, the project spaces were divided into two volumes following axes that can be seen on the site. This fragmentation made it possible to divide the program into two volumes: one housing the daily functions, and the other the nightly functions. A glazed passageway and open terrace unite the two volumes, offering a breathtaking view of the horizon.

In its spatial conception, the project favors a vertical deployment as a layering of plans that follow the programmatic fragmentation.

Photo: Félix Michaud

With this strategy, the footprint of the project was restricted and preserved the site's natural drainage structure, which is almost unchanged today. Built using glue-laminated timber, the structure allows for high ceilings and develops "interior landscapes" whose proportions recall those of the surrounding trees. This becomes the recurring theme and allure of the stripped-down interior, leaving plenty of room for the surrounding landscape. The rhythm of the supporting columns opens towards the horizon in vertical bays and breaks up the exterior panorama into small "selected paintings." The large roof overhangs the entire outer perimeter of the pavilions, repelling snow during winter and sun during summer.

Photo: Félix Michaud

The structural layout is simple and apparent, expressing lightness and an ephemeral quality of the intervention in contrast with the more permanent aspect of the rocky hillside.

The verticality of the project is strategic – offering a sensitive response for the desire to preserve a delicate appropriation between the site and its inhabitants. The project preserves a mountain peak landscape, in stark contrast to the plague of deforestation and destruction of natural systems, and the incessant sprawl of development in this area on the outskirts of Montreal.

Photo: Félix Michaud
Photo: Félix Michaud
Photo: Félix Michaud
Photo: Félix Michaud
Photo: Félix Michaud
Drawing: Alain Carle Architecte
Drawing: Alain Carle Architecte
Drawing: Alain Carle Architecte
Drawing: Alain Carle Architecte
Drawing: Alain Carle Architecte

Related articles

Other articles in this category

CapitaSpring
1 week ago
Rolo
1 month ago
Paradinha
2 months ago
Casamirador Savassi
2 months ago