OPUS 5 Architectes

Rehabilitation of the Abbey d'Ardenne

Saint-Germain-La-Blanche-Herbe, France, 2017
20. March 2018
Photo: Luc Boegly (All images courtesy of Metropolis Communication)
The Paris office of OPUS 5 has delivered the third and final phase of the rehabilitation of the Abbey d'Ardenne in Normandy, France. To complete an investment of over 25 years, the former stables of this Gothic abbey are now home to an exhibition gallery.
Program: Restoration, repurposing and extension of the Abbey d’Ardenne
Location: Abbaye d'Ardenne, 14280 Saint-Germain-La-Blanche-Herbe
Client: Region of Normandy
Architect: OPUS 5 Architectes (Bruno Decaris, Agnès Pontremoli)
Structural Engineering: Batiserf
Utilities Engineering: L. Choulet
Economist: Forgue
Phase 1: Normandy scholar program: courses and lodging for American students
Phase 2: Installation of the IMEC, library, archives and colloquia
Phase 3: Reception of the public, exhibition gallery
Photo: Luc Boegly
The Abbey
The Abbey d’Ardenne is one of three great Premonstratensian abbeys in Normandy. Its magnificent buildings dating from the 13th and 18th centuries had stood abandoned and in ruins since the French Revolution, when they were bought by the region, which has restored and repurposed them to house the Institut Mémoires de l’Edition Contemporaines (IMEC). 

This partially ruined church, which also suffered bombardments in 1944, first underwent a major restoration, followed by a redevelopment project designed to meet two major challenges. The first, to reinfuse the monument with life, by finding a purpose for it and by leveraging new uses to highlight its beauty. Second, the program had to express the power and the presence of its contents, as well as the unifying vision of its collections while also ensuring optimal comfort for readers.
Photo: Luc Boegly
The rehabilitation of the Abbey d’Ardenne, a coherent ensemble despite its collection of buildings dating from the different centuries, has been designed to be fully in sync with its times, and emblematic of the contemporary nature of the institution it houses and which underpins its new cultural and intellectual function. The last phase of works at the Abbey is designed to receive the public. It includes the repurposing of the former stables into an exhibition space as well as the transformation of the Bayeux gate.
Photo: Luc Boegly
The exhibition gallery
A precious jewel case clad in clear stained beech wood panels, the exhibition gallery possesses all the accessories required for presenting art works. The refined interior contrasts with the agricultural building housing it, a simple parallelepiped built in rubble masonry with randomly placed openings. Its aesthetic value grows out of its opposition. The use of wood in this project recalls the architects' previous intervention on the abbey church and contributes to the abbey’s visual continuity.
Photo: Luc Boegly
Photo: Luc Boegly
Photo: Luc Boegly
Welcoming the public
This recently delivered phase includes the restoration of the Bayeux Gate. A 12th-century carriage gate and the abbey’s western entrance, it is now the public’s point of access and reception. Formerly an open-air passageway, the interior space of the Bayeux Gate has been enclosed. Despite this changed vocation, the medieval construction remains intact in its new state. The openings have been filled with stained glass circled by “tunnel-frameworks” made of rusted steel. The furnishings, reception desk and benches, were all designed by the architects.
Photo: Luc Boegly
Photo: Luc Boegly
Photo: Luc Boegly
Plan (Drawing: OPUS 5 Architectes)
Section (Drawing: OPUS 5 Architectes)

Related articles

Featured Project

Studio MK27

Jungle House

Other articles in this category