Make Architects

Rathbone Square

London, Great Britain - 2017
16. April 2018
This area of London, Fitzrovia, has a precedent for passagweways - Make designed jade green ceramic passageways to build on the theme. (Photo: Make Architects; all photographs courtesy of v2com)
A former Royal Mail sorting office site, just off London’s Oxford Street has been transformed into a high-quality mixed use development with a new publicly accessible garden, by Make Architects.
Project: Rathbone Square, 2017
Client: Great Portland Estates
Location: London
Architect: Make Architects
Project Manager: Buro Four
Contractor: Lend Lease
Structural Engineer: AKTII
Service Engineer: Hilson Moran
Landscape Architect: Gustafson Porter + Bowman
Public Realm Consultant: Publica
Photo: Make Architects
Designed as a sorting office in 1951, the site was formerly inaccessible to the public when it was bought by London developer Great Portland Estates plc (GPE). Now, two L-shaped blocks stepping from six to nine stories surround a garden that takes up 20% of the GDA.
The ceramic passageways were bespoke made and feature a craquelure effect and bullnose detailing onto the street. Rob Orchardson's brass patinated gates enclose the garden at nighttime to allow it to rejuvenate. (Photo: Edmund Sumner)
From the outset, Make worked with Publica to choreograph the routes and connections, and Gustafson Porter + Bowman to design the garden square. The garden gives a feeling of discovery that is typical of Fitzrovia, and provides an oasis away from the hubbub of Oxford Street.

The routes through the scheme vary: some are wide and open to the sky, entering through patinated bronze gates designed by Robert Orchardson and meandering through the garden, while others are covered and less obvious, with jade green glazed ceramic passageways that evoke the precedent of the 18th-century Newman Passage. Here the bullnose detail and crackle glaze finish encapsulate the high level of detail and finish that has gone into the project.
The commercial element has stainless steel spandrel panels to distinguish it from the residential element. The glazed ceramic bounces light around the garden while the dark bronze anodized aluminum links the commercial and residential elements together. (Photo: Make Architects)
The proportions of these passageways vary too: one is narrower, with a glass bridge that connects the residential elements to the north and west of the site, while the other is broader. The ceramic archways are punctuated by windows that allow glimpses into the retail units behind.

The building and routes have deliberately been designed as the backdrop to the garden, with glazed ceramic brickwork reflecting the colours and seasons, and the passageways providing a glimpse of the sensory experience beyond and providing a heightened sense of arrival.
Retail and restaurants spill onto the square. (Photo: Edmund Sumner)
The 1,800 m2 garden complements the architecture with a series of spaces that include a rich planting palette, water features and public seating. A central lawn is framed by semi-mature trees, shrubs and planting. The lawn rises gently towards a tactile curved wooden bench that divides the lawn from the planting, its dark colour contrasting with the surrounding planting and stone.
 
The buildings reach nine stories at their tallest on the northern side and step down to stitch in with the eclectic Fitzrovian architecture, which mixes Victorian, Georgian and Edwardian styles.
The brown ceramic water rills act as seating. (Photo: Edmund Sumner)
The facade has been broken down into vertical elements to address the street. Likewise, the uses are contextual with the commercial elements on the south side of the plot and the apartments and retail linked to the residential areas to the north. The massing on the southwest side is stepped to draw light into the garden during the afternoon and evening.
Brass patinated gates in trapezoid pattern by Robert Orchardson. (Photo: Edmund Sumner)
Brick, ceramics and specialist metals form the material palette, picking up on the rich detailing in the area. It is largely monochrome, promoting smooth, clean lines and allowing the garden and the jade-green passageways to be the main feature. The street-facing elements have a clay-faced brick that is a similar tone but without the glazed finish of the internal facing bricks. The proportions of the bricks are longer than average, with recessed horizontal mortar joints, while the vertical joint is flush to emphasize the strong sense of horizontality in the materials. The uppermost floors step back from the street line and are clad in a dark bronze anodized aluminum. This spills down to provide a material distinction that divides and connects the different uses.
The residential amenities include private residents garden, cinema room, wine storage and tasting area, gym and spa and concierge. (Photo: Make Architects)
The materials and their proportions have been selected to express the uses of the building. The scale of the commercial element — fully let to Facebook for its UK headquarters — is much bigger, with large linear picture windows and full-width dappled, stainless steel spandrel panels. In contrast, the residential element has more appropriately sized glazing, and is far more tactile and playful. The ceramics are light in color; some are handmade, some are pressed, and some are extruded to give a variety of finishes, reflections and shadows, but each serves to show a certain level of detail and quality.
Residents lounge to encourage community (Photo: Make Architects)
There are 160 apartments in total, with 50 different types to minimize repetition and add a sense of uniqueness. Apartments have their own outside space, be it a balcony or a terrace; these are expressed with either a crisp glass balustrade on the upper levels or with rolled, ribbed, ceramic balconies with steel spindles and crafted timber handrails.
Residents swimming pool overlooking a palm garden (Photo: Make Architects)
Graham Longman, project architect, said: “This project is indicative of a London that is changing—adapting for Crossrail but also adapting for people. It has successfully combined and expressed a number of uses and added value—not only for the end-users but also the general public, through the delivery of a new, publicly accessible space at its heart. We look forward to seeing it evolve over the coming years.”
Residents swimming pool (Photo: Robin Gautier)

Related articles

Featured Project

schneider+schumacher

Studien- und Konferenzzentrums der Mannheim Business School

Other articles in this category