MEV

Studio Jean Verville architectes
28. October 2022
Photo: Maxime Brouillet photographe (All images courtesy of v2com)
Project: MEV, 2022
Location: Laurentides, Canada
Architect: Studio Jean Verville architectes
  • Lead Architect: Jean Verville, architect (lead architect)
  • Studio Director: Tania Paula Garza Rico, architect (studio director)
  • Artistic Advisor: France Goneau (artistic advisor)
  • Project Team: Rémi St-Pierre, Samuel Landry, Camille Asselin, Jacob Éthier, Bahia Burias
Built Area: 181 m2
 
See bottom for products.
Photo: Maxime Brouillet photographe

The project realizes a personalized alternative universe, designed in a collaborative spirit and a ludicization approach and then developed with architectural mathematical rigor. MEV exploits the association of geometries and colors under the impetus of the rebellious universe of the Italian group, Memphis, antithesis to monotony and the monochromatic architecture and design of his time. Constellated with meticulous maneuvers that evoke this wacky universe of the 80s, the project celebrates a multiplicity of references in a system of expressive and contrasting relationships in order to communicate the personalities of the owners. For the sake of integration into surrounding nature, this house-studio reveals an organic form and a raw appearance, confronting its materials with a set of curved lines in a meticulous implementation. Its extravagance manifests itself in interiors with graphics, where volumes and materials develop in a sparkling chromatic organization.

Photo: Maxime Brouillet photographe

The location of this eclectic ensemble is determined by the presence of a stream that crisscrosses the land. On the south side, the linear layout of the rooms allows a constant view of the landscape and its stream. On the north side, two distinct volumes, connected by an entirely glazed entrance, appear like a long blind facade unified by a single roof. While an entirely mathematical logic of functionality invites the exclusion of roof surfaces in a Boolean diagram, its shape is redefined by a shift in the axis of the ridge, which thwarts the reading of the volumetry and animates the silhouette of a new complexity.

Photo: Maxime Brouillet photographe

Converging in a set of formal solutions, volumes conceal both storage and domestic elements to articulate a structured system. Playing with the possibilities of visual impact, the textures, colors, and materials exploit light in a kaleidoscopic reflection. Volumes and surfaces play games of formal opposition, adorning themselves with a panache of elements, patterns, and colors vying for traces of childhood. Quintessence of the getaway in nature, the Laurentian forest welcomes the house-studio on a parcel of its territory that has remained out of reach, providing a place of life and work, both vibrant and free.

Photo: Maxime Brouillet photographe
Photo: Maxime Brouillet photographe
Photo: Maxime Brouillet photographe
Photo: Maxime Brouillet photographe
Photo: Maxime Brouillet photographe
Photo: Maxime Brouillet photographe
Photo: Maxime Brouillet photographe
Photo: Maxime Brouillet photographe
Products:

  • Ceramic tiles Mattonelle Margherita: Mutina (design Nathalie du Pasquier)
  • Sink: Kast Concrete Basins
  • Faucet w.c.: Coalbrook
  • Faucet bathroom: Litze Decca
  • Faucet kitchen: Litze Brizo
  • Granit Black Nordique: Ciot
  • Wood cladding - black: Maibec
  • Windows: Alumilex

Drawing: Studio Jean Verville architectes
Drawing: Studio Jean Verville architectes
Drawing: Studio Jean Verville architectes
Drawing: Studio Jean Verville architectes
Drawing: Studio Jean Verville architectes

Related articles

Featured Project

HGEsch Photography

Toranomon Hills Tokyo

Other articles in this category

HUYS
2 weeks ago
Chao Phraya Sky Park
2 weeks ago
MEV
1 month ago
The Rose Apartments
1 month ago
Quzhou Stadium
1 month ago
CapitaSpring
2 months ago