Latitude Architectural Group

MeePark CBD

Beijing, China - 2018
10. July 2018
Photo: Hector Peinador
Beijing has a growing demand for places to host different kinds of events. As a city in rapid transformation from an industrial heritage into the service sector, it requires spaces to hold business meetings, product presentations and leisure activities.
Project: MeePark CBD, 2018
Location: Beijing, China
Client: BlueFocus Communication Group
Architect: Latitude Architectural Group
Area: 1,000 m2
Photo: Hector Peinador
In the past, hotels offered ballrooms for formal events, while industrial compounds did the same for less formal activities. However, neither hotels nor industrial compounds can offer installations suitable to the current demands of companies, due to the static appearance of the first and the lack of adequacy of the latter. Modern companies and organizations prefer spaces with dynamic and integral features.
Photo: Hector Peinador
Located by the south bank of the Beijing River, an existing concrete structure with a space of 1,000 square meters has been renovated to create a refined space, yet flexible enough to serve the needs of multiple companies.
Photo: Hector Peinador
To the north, dark steel panels and large windows enclose a preexisting saw-tooth roof, while the west facade functions as the main entrance to the building. It also presents copper panels that find continuity in the interior.
Photo: Hector Peinador
Once inside, two-story galleries to the north that function as service spaces surround the seven-meter-high auditorium. The first floor becomes the natural entrance and reception lobby. The second floor then becomes a place for casual conversation after the events.
Photo: Hector Peinador
The sculptural ceiling is an important element that defines the character of the space inside the galleries. While the walls become dark elements made of LED screens and black wood panels, the floor works as a mirror to the roof's appearance with its brown wood planks. The roof made of steel and copper in the gallery on the first floor connects with the one on the second. As a counterpart to the galleries, the auditorium functions as a black box with gray PVC floors, gray fabric walls and an open ceiling painted black. In addition, steel strips are used on the cage of the stairs, the handrails by the doors and various decorative elements. The auditorium is a room of 15 meters wide by 26 meters long surrounded by LED screens that transform presentations into complete three-dimensional experiences.
Photo: Hector Peinador
Renovation remains at a functional level, as the sculptural facades and internal ceilings define the character of the building.
Photo: Hector Peinador
Photo: Hector Peinador
Photo: Hector Peinador
Photo: Hector Peinador
Floor Plan (Drawing: LATITUDE)
Lobby Section (Drawing: LATITUDE)
Events Hall Section (Drawing: LATITUDE)

Related articles

Featured Project

Studio Libeskind

National Holocaust Monument

Other articles in this category