HUYS

ZOOM architecten
15. November 2022
Photo: Dieter Van Caneghem (All images courtesy of BowerBird)
Project: HUYS, 2022
Location: Eeklo, Belgium
Architect: ZOOM architecten
Restoration: Callebaut architecten
Structural Engineer: BAST architects & engineers
Site Area: 13,150 m2
Project Area: 1,064 m2
Model showing layout of new and existing buildings
Left to right: New Shed, Existing Transverse Barn, New Shack (Photo: Dieter Van Caneghem)
The existing transverse barn will house the new cafeteria.

We strive to preserve the layered character of the barn. This consists of the restoration of the wooden truss structure and the complete outer shell. In function of the new program, two interventions were required. Both of them are in a clear contrast with the existing architecture:

  • A glass facade divides the inside into two parts: a covered outside space and a conditioned indoor space.
  • A new chimney is added. This element contains all the new building techniques. The design and materialization of this object differs from the existing building, but at the same time it's meticulously integrated in its context.
Sectional model of Existing Transverse Barn
Existing Transverse Barn (Photo: Dieter Van Caneghem)
The existing cowshed will house new multi-purpose classrooms.

This stable was built in 1958 and defines, to a large extent, the spatial individuality of the current yard of the site. The stable symbolizes the important pioneering work and the exemplary function the farm had in the modernization of agriculture in the region during the postwar period.

In the center of the building, the upper floor is cut away at the entrance gate. The new internal vertical circulation gets its place here. Two external staircases are added at the ends of the building. These allow flexible use of the building.

The existing structure forms the basis for the open layout of the plan. Four new glass walls will be installed between the different classrooms. These walls can be opened completely to allow the spaces to work as a whole when necessary.

Cow Shed (Photo: Dieter Van Caneghem)
Cow Shed (Photo: Dieter Van Caneghem)
For the two new buildings a different strategy was used.

A new shed was added to the existing barn. It is built as an open steel structure with two conditioned spaces inside. The materialization of the building forms a strong contrast with the existing barn, but the color, the typology and the proportions of the new structure are based on the existing transverse barn. 

The second new building is called the 'shack'. It accommodates a wood chip stove. This new building essentially has the same structure as the shed, but it is finished in brickwork. The wood-chip storage is integrated in a chimney-like tower that gives the building a sculptured expression.

New Shed (Photo: Dieter Van Caneghem)
New Shed (Photo: Dieter Van Caneghem)
New Shack (Photo: Dieter Van Caneghem)
New Shack (Photo: Dieter Van Caneghem)
New Shack (Photo: Dieter Van Caneghem)

Related articles

Featured Project

HGEsch Photography

Toranomon Hills Tokyo

Other articles in this category

HUYS
2 weeks ago
Chao Phraya Sky Park
2 weeks ago
MEV
1 month ago
The Rose Apartments
1 month ago
Quzhou Stadium
1 month ago
CapitaSpring
2 months ago