Nelson Resende, Architect

House in Ovar

Ovar, Portugal - 2017
5. January 2018
Photo: João Morgado
The recovery of the house located at Rua Dr. José Falcão aims to introduce a series of gains that would enable its full use, updating it according to the specific pretensions of a household that recently acquired the property.
Project: House in Ovar, 2017
Location: Rua Dr. José Falcão, Ovar, Portugal
Architecture: Nelson Resende, Architect
Structures: João Almeirante, Civil Engineer
Electrical Infrastructures: Nuno Leite, Electrical Engineer
Construction: António Souto
Photography: João Morgado, Fotografia de Arquitectura
Built Area: 216 m2
 
Photo: João Morgado
After finding that the existing construction, far from forming a fully coherent set, showed some indications of different treatment and states of conservation quite different from each other, it was easily concluded what to save and what to destroy. Even though it was perceived that the intervention should guarantee its own logic, the result shows coherence and at the same time the naturalness that characterizes it. A split intervention was not advocated here, which, even if it guaranteed an image or a set of easily readable images, would not introduce a degree of depth and density as should characterize the architecture.
Photo: João Morgado
The house is located in a structural artery of the city of Ovar. The site, bordering the access road and leaning against the adjacent buildings, allows the repetition of an urban model of frequent use, allows a peripheral occupation of the blocks, and liberates its interior for use mainly destined to the individual ends. In this scenario, both the secondary construction and the main house itself present a logic of implementation supported by two main elevations: the street and the inside façade. This establishes relations of a different form: more representative/formal in the elevation facing the street and more uncommitted in the inner, private elevation.
Photo: João Morgado
The buildings clearly accentuate their function, allowing a hierarchical reading and maintaining a more trivial relationship; in the way the secondary building is constructed and presents a constructively richer architecture for the dwelling, namely the noble spaces of more permanent use.

​​Not only the materials, the richness of the construction and the scale of the spaces themselves distinguish each other, ensuring greater spatiality for the nobler spaces and relegating more contained scales to the spaces of the secondary building.
Photo: João Morgado
In this sense, the intervention proposes a revaluation of these principles of action, introducing a logic of continuity, not of rupture. Regarding the areas of occupation, it is proposed to maintain the existing areas of implantation, with only a regularization of the existing outbuilding that maintains the same area but is rebuilt, taking into account its advanced state of degradation.
Photo: João Morgado
Thus the spaces of social use and of greater permanence are destined to the main volume to take advantage of the areas of the compartments and try to adapt them to the more propitious functions. Complementarily, in the secondary volume, it is proposed the location of the garage space facing the street and the area of ​​private use of the house, facing the interior of the street.
Photo: João Morgado
Finally, in the outbuilding redesigned in the meantime, it is proposed the location of support spaces, essentially the laundry and a small storage. As for the attic floor of the main volume of the dwelling, the proposal foresees the maintenance of this space as a multipurpose space of support and generic use, despite introducing a new vertical access, a toilet and natural lighting through mansards.
Photo: João Morgado
The proposal accuses the weight of the existing patrimonial wealth, and consciously tries to incorporate it as valid in the current solution, avoiding the musealization but also denying a more radical posture to erase all traces of a past, despite everything relatively present and valid for the use of the house, in current form.

​Materially, the purpose was to keep, as much as possible, the constructive logic of the existing building, ensuring that the new elements introduced did not cause significant disturbances in the spaces.
Photo: João Margado
With regard to the treatment of outdoor spaces, the objective was to introduce a more unified reading and ensure a more complex plant treatment at the perimeter by introducing a hedge and allowing a less crowded core.
Photo: João Margado
Finally, in terms of substantially, visible alterations in the elevations of the buildings, on the ground floor, and at the level of the secondary construction, it was foreseen the introduction of an almost total opening to the street, allowing the use of the respective interior space as a garage and, on the contrary, a more controlled opening of the two bedrooms to the plot. The elevations are therefore practically redone, having as principle the introduction of spans that maintain the scale of the construction, provided to the new program and its uses, but modern reinterpreting the more decorative sense of the tiles.
Photo: João Morgado
Photo: João Morgado
Plan Level 0
Plan Level 1

Related articles

Featured Project

Moneo Brock

Parish Church in Pueblo Serena

Other articles in this category