Garanti BBVA Bank Technology Campus

ERA Architects
23. September 2019
Photo: Cemal Emden (All images courtesy of v2com)

Located between major highways of Istanbul, D-100 and TEM, in the proximity of Sabiha Gökçen Airport in Pendik, the project transforms the site of an old industrial chemical factory into a technology campus for one of the most dynamic Turkish banks.

Project: Garanti BBVA Bank Technology Campus
Location: Pendik, İstanbul, Turkey
Architect: ERA Architects
  • Concept Design: Ali Hızıroğlu
  • Architectural Project: Ertun Hızıroğlu
Interior Design: Midek Mingü  
Site Area: 53,000 m2 
Built Area: 142,000 m2
Photo: Cemal Emden

Inspired by the natural topography around the site and the desire of creating a clear contrast to the surroundings’ unorganized urban fabric, a crystal volume as the main working environment lies gently over several artificial hills sheltering various functions: two 600 and 200 seats auditoriums, educational meeting spaces, cafeterias, lounges on bridges, data center and many other functions. With approximately 142,000 m2 total built area and 51,000 m2 site area, the campus program is configured into three major sections: 53,500 m2 open offices, a 16,000 m2 auditorium, educational spaces and cafeterias, 72,500 m2 parking, a Tier 4 data center, a sport center, common spaces, archives, and service areas.

Photo: Cemal Emden

The horizontal floating volume connects the two plots of the site by the introduction of hanged bridges and glazed screen walls over 30-meter spans. The building's main structure is a flat slab concrete system at the offices and exposed frame structure at the lower levels. Along the outer skin, office spaces have been freed out of columns by 4.5- to 11-meter deep cantilevers. All four office levels are similar. The widest cantilevering areas are supported by large composite beams placed on the roof. The four-level office block stands partially on a transfer structure to enable the widespan volume for the auditorium located within one of the hills.

Photo: Cemal Emden

Flexibility and maximizing daylight are some of the major criteria for the working spaces. Access to the office spaces has been organized through a set of elevated open courtyards where the users circulate and have the ability to rest and socialize at lounges placed on bridges with many surprising views and vistas. The transparency is used to integrate the working spaces with the city, allowing the users to interact and to create different experiences throughout the year.

Photo: Cemal Emden

A strong contrast awaits the user as the elevated horizontal crystal has a sharp and decisive cantilevered appearance from outside reflecting the sky, the landscape and the city, yet the inner main axis is structured rather by voids.

Photo: Cemal Emden

The user circulates through the outdoor ground levels following a path that undulates like a creek between the artificial hills; as with the ground outdoor levels, the elevated volume has been designed to allow an experience of the journey for the everyday user. Ponds are designed to enhance the cooling effect on the outdoors as well as on the glazed facades to reduce the temperature gain during hot seasons.

Photo: Cemal Emden

The building implements sustainability principles overall, from single and double skin facade systems with dynamic sun shading integrated with lighting to special heating & cooling systems providing the inner spaces with hundred percent fresh air. The facades have been designed as unitized systems allowing high quality thermal and acoustic insulation; important since the site is surrounded by highways with heavy traffic.

Photo: Cemal Emden

During the initial stages of design when the site has been acquired, the old chemical factory has been removed. The soil has been checked further for contamination. The remainings have been dismantled into several different categories and have been sent for recycling and certified. The existing pine trees from the old factory has been kept and few displaced into newer locations within the site. The rainwater harvesting is used for the landscape mainly. The green hills were obtained by a system of cables embedded into the sedum surface from top to bottom of the artificial hills. It is one of the largest green roof system applications in Turkey. The campus has been certified LEED Gold.

Photo: Cemal Emden
Drawing: ERA Architects
Drawing: ERA Architects
Drawing: ERA Architects
Drawing: ERA Architects
Drawing: ERA Architects

Related articles

Featured Project

CUBO Design Architect

Hafye

Other articles in this category

Tillamook Creamery
2 days ago
Casa A
3 days ago
House of Wine
1 week ago
THE BIG WAV(ST)E
2 weeks ago