Natalie Dionne Architecture

BLACK BOX II

Montreal, QC, Canada - 2017
8. December 2017
Photo: Raphaël Thibodeau (All photographs courtesy of v2com)
BLACK BOX II is the latest in a series of tiny additions impacting existing architecture in a big way. Conceived as a jewelry box, large openings blur the interior/exterior boundary, revealing its treasure of fine cabinetmaking work within through the playful use of complementary surface materials.
Project: BLACK BOX II, 2017
Location: Borough Côte-des-Neiges–Notre-Dame-de-Grâce, Montreal, QC, Canada
Architect: Natalie Dionne Architecture
Project Manager: Natalie Dionne
Design Team:  Natalie Dionne, Martin Laneuville, Ariane Côté-Bélisle, Corinne Deleers
Contractor: Pierre Aubin
Engineer: Aldrin Salpunariu
Cabinetmaker: Pixel&scie
Total Area: 2,130 sf (198 m2)
Addition: 180 ft2 (17 m2)
Photo: Raphaël Thibodeau
The BLACK BOX II addition is covered with large plates of iridescent, black fibre cement board, with a perforated motif for the loggia, finely assembled with matching rivets. In contrast, blond wood and light porcelain and ceramics, illuminate the interior.
Photo: Raphaël Thibodeau
When large windows fold open to incorporate the garden into the home, interior and exterior materials interact to connect spaces. Inside, oak wood paneling covers the walls and ceiling of the shed, while a lattice of western red cedar lines the exterior alcove. The slate slabs of the terrace adjoin the concrete-like porcelain floor of the kitchen. Heritage of the past, the original oak wood floor of the dining room, preserved and restored, set the tone. The kitchen island, made of solid oak, stands monumentally in the centre and serves as an altar to daily rituals. At the perimeter stands, more soberly, white or black furniture and cabinetry.
Photo: Raphaël Thibodeau
This project is a plea for constructive art, recognizing the complicity between the architect, the builders and the owners, all actively involved in the search for quality, both technical and aesthetic. The art of architecture manifests itself here in all its dimensions. 
Photo: Raphaël Thibodeau
This semi-detached townhouse, made of red clay brick, is typical of Westmount and the Notre-Dame-de-Grâce borough of Montreal. Through the reconfiguration of outdated internal divisions and the grafting of two black volumes in juxtaposition, the pre-existing architecture is enhanced and transformed to better reflect the modern lifestyle and aspirations of its inhabitants. We are always striving to strike the right balance between new and old in order to create a coherent whole, preserving the authenticity of the existing details while affirming the contemporaneity of our interventions.
Photo: Raphaël Thibodeau
Photo: Raphaël Thibodeau
Photo: Raphaël Thibodeau
Photo: Raphaël Thibodeau

Related articles

Featured Project

einszu33

Vinothek Hensel

Other articles in this category