U-shape room

Shanghai, China
Foto © Tian Fang Fang
Foto © Tian Fang Fang
Foto © Tian Fang Fang
Foto © Tian Fang Fang
Foto © Tian Fang Fang
Foto © Tian Fang Fang
Foto © Tian Fang Fang
Foto © Tian Fang Fang
Zeichnung © atelier tao+c
Zeichnung © atelier tao+c
Architekten
Atelier tao+c
Standort
Shanghai, China
Jahr
2018
Team
Liu Tao, Cai Chunyan, Wang Wei deer, Han Lihui

Located on the ground floor of an old garden house, it’s a U-shape room with a full-faceted semi-circular window facing the back garden.

The 42sqm room was once the ballroom of the house and then a couple lived in it for decades, eventually moved out. How to revive an original single function room to meet new need of living is a problem faced by many vacant rooms as such.

The architect inserted a huge composite piece of furniture or a micro “furniturisation” architecture into the room. The rich interface formed by the interweaving of concrete blocks absorbs the surface and plane of daily life into complex structures, thereby obtaining a looser space for activities. A 42 sqm room results with a living room in 11 sqm, kitchen and dining room in 20 sqm, a bathroom in 4 sqm, a foyer with wardrobe in 5 qm, a bedroom in 15 sqm and a study in 4 sqm.

In this project, the function of walls and floors was replaced by furniture, which became a reduced kind architectural miniature.

Dazugehörige Projekte

  • Herman Miller National Showroom
    Krueck Sexton Partners
  • The Ark, Condominiums
    Form4 Architecture
  • SFMOMA Rooftop Garden
    Jensen Architects
  • Kokoris Residence
    Jensen Architects
  • Turner Duckworth Offices
    Jensen Architects

Magazin

Andere Projekte von Atelier tao+c

Capsule Hotel and Bookstore
Zhejjang, China
Common Reader Bookstore
Zhejjang, China