Excellenseaa 126

Surat, Indien
Each apartment opens to a 900 sq ft deck
Foto © Mr. Abhishek Shah
Large overhangs reduce heat gain in response to the hot climate of the city
Foto © Mr. Abhishek Shah
South West View
Foto © Mr. Abhishek Shah
View from North West
Foto © Mr. Abhishek Shah
View from South
Foto © Mr. Abhishek Shah
Large balconies act as interstitial spaces between the outside and the inside
Foto © Mr. Abhishek Shah
Each building has entered into a sculptural lobby
Foto © Mr. Abhishek Shah
Each building has entered into a 11 metre high lobby
Foto © Mr. Abhishek Shah
Each of the 6 wings have different entrance lobbies.
Foto © Mr. Abhishek Shah
A view of the sub terranean recreational club
Foto © Mr. Abhishek Shah
The landscape spaces gradually step down to recreational facilities
Foto © Mr. Abhishek Shah
View from garden towards the west
Foto © Mr. Abhishek Shah
A view from the focal landscaped space
Foto © Mr. Abhishek Shah
Varying angles create different degrees of openness in the outdoor decks
Foto © Mr. Abhishek Shah
70% of the plot is landscaped
Foto © Mr. Abhishek Shah
Angular grass mounds lift up in the centre of the landscaped space revealing a subterranean club
Foto © Mr. Abhishek Shah
The central focal landscaped space
Foto © Mr. Abhishek Shah
Detailed view of the extensive decks
Foto © Mr. Abhishek Shah
A view of the pool area
Foto © Mr. Abhishek Shah
Varying angular balconies front each apartment
Foto © Mr. Abhishek Shah
Zeichnung © Sanjay Puri Architects
Zeichnung © Sanjay Puri Architects
Zeichnung © Sanjay Puri Architects
Architekten
Sanjay Puri Architects
Standort
Surat, Indien
Jahr
2020
Stockwerke
5–20 Stockwerke
Bauherrschaft
Happy Homes
Team
Sanjay Puri (Lead Architect), Kapil Merchant, Madhavi Belsare, Pooja Sampat

In response to a very specific brief, this housing project has 126 apartments in six buildings of 11 storeys each. Planned in three different sizes these apartments of 750, 850 & 950 sqm are configured with large living spaces, 5 bedrooms, a study & a gym in them.

Located on a plot of 29,600 sqm in Surat city, India, with a height limitation of 40 metres, the buildings are laid out along the site perimeter creating a large focal garden of 13,000 sqm.

All the vehicular movement is restricted to the perimeter along with a basement car park generating 80% of the plot as vehicle-free space.

The large landscaped area rises in angular planes revealing a partially sub-terranean recreational club with entertainment & sports facilities that are sheltered from heat gain & simultaneously open to natural ventilation & light.

The apartments are planned to facilitate cross ventilation & are sheltered by large cantilevered decks that mitigate heat gain in response to the climate of the location. Temperatures are in excess of 35°C for 8 months annually in Surat city.

Each of the buildings is 11 metres high entrance lobbies with 2 apartments on each floor & penthouses on the 11th floor.

The extensive landscaped space generated by the layout is planned with numerous sports facilities & different areas for different age groups.

Designed in response to the client’s brief, the location of the site & the city’s climate, Excellenseaa 126 creates a micro-environment that is sustainable.

The extensive landscaping with trees, plants, and water bodies helps in passive cooling. The large overhangs & outdoor decks to each apartment reduce heat gain whilst adding individual outdoor spaces.

Water recycling, rain-water harvesting, sewage treatment & solar panels contribute towards reducing the carbon footprint & making the project self-sufficient.

The numerous sporting & entertainment activities are supplemented by conferencing facilities, a grocery store, a medical room, a laundromat & housekeeping staff facilities.

Dazugehörige Projekte

  • 6280.CH Coworking Hub
    Evolution Design
  • Hohes Holz auf der Lichtung | Neubau Büro- und Verwaltungsgebäude für die Ziegler Group
    Brückner & Brückner Architekten
  • Turning Gray into Green : Meishe River Greenway and Fengxiang Park, Haikou,China
    Turenscape
  • Tongnan Dafosi Wetland Park
    Turenscape
  • Slow Down: Liupanshui Minghu Wetland Park
    Turenscape

Magazin

Andere Projekte von Sanjay Puri Architects

Leisure Center
Lonavla, Indien
Triose
Lonavla, Indien
D Caves
Hyderabad, Indien
Mosaic Hotel
Delhi, Indien
Oceanique Hotel
Goa, Indien
Chrome Hotel
Kolkata, Indien