Cadiz Mixed-Use Project

Antwerp, Belgien
© Stijn Bollaert
© Stijn Bollaert
© Stijn Bollaert
© Stijn Bollaert
© Stijn Bollaert
© Stijn Bollaert
© Stijn Bollaert
© Jasper Leonard, Cores Development
Architekten
POLO Architects
Standort
Antwerp, Belgien
Jahr
2016
Bauherrschaft
Cores, Builprom, Westhoek
architecture
Meta Architectuurbureau
landscape architecture
Dirk Vandekerkhove

Dit gemengde project van 40.000 m² op de site van het voormalige Douanegebouw illustreert de transformatie van de Cadixwijk tot een hippe, dynamische stadsbuurt aan het water. Net zoals het Museum aan de Stroom (MAS) zorgt Cadiz samen met het aansluitende buurtplein voor een nieuw oriëntatiepunt in het hart van het Eilandje.

TWEE GEZICHTEN
De complexe opgave om op een diep bouwblok een groot aantal wooneenheden te realiseren waarbij elke woning kan genieten van voldoende lichtinval en diverse uitzichten zorgde voor een interessant vraagstuk. Cadiz gaat op verschillende schalen een goede relatie aan met zijn omgeving. Op schaal van de stad is het bouwblok leesbaar op grotere afstand, op schaal van de buurt staat het in directe relatie met het plein en zijn omringende straten.

Het gebouw heeft twee gezichten die zich vanop verschillende afstanden tonen. Van dichtbij, op straatniveau, is slechts de ruim beglaasde gevelplint zichtbaar. Deze donkere sokkel staat in contrast met de overkragende claustra op de eerste en tweede verdieping. Hier schermen de witte betonnen gevelelementen de achterliggende functies af van de straat en bieden tegelijkertijd transparantie door alternerende uitsparingen. Zo omringen ze het bouwblok en binden het tot een robuust geheel.

Vanaf de straat kan men ook een glimp opvangen van de collectieve binnentuin. Deze centrale zone is een geprofileerd landschap met berken en bosvegetatie dat gedrapeerd ligt over de ondergrondse parking en de gelijkvloerse supermarkt. Van ver toont Cadiz echter een meer monumentaal beeld met vier torens die, teruggetrokken van de rooilijn, met hun knieën op het dak van de sokkel rusten en met hun voeten in de lager gelegen binnentuin staan.

STAD IN DE STAD
Het plan integreert verschillende woningtypes voor haar diverse bewoners: appartementen, luxueuze penthouses, assistentiewoningen, studio’s en sociale woningen. Allen zijn voorzien van terrassen of dakterrassen: in de torens geschrankt in functie van ideale bezonning en op het dak door buitentrappen verbonden met onderliggende zonneterrassen. De typologie van de bestaande, omliggende pakhuizen op het Eilandje inspireerde de materialisatie van de vier woonvolumes in gevelmetselwerk en prefab beton. De vervlechting van deze residentiële functies met stedelijke functies zoals kantoren, winkels en horeca maken van het gebouw een kleine stad in de stad.

Dazugehörige Projekte

  • Neubau Laurpark
    Berchtold.Lenzin Landschaftsarchitekten
  • Europäisches Hansemuseum
    WES LandschaftsArchitektur
  • Agristo HQ
    OYO Architects
  • Industrial Park Sports Center
    WES LandschaftsArchitektur
  • Gemeindehaus Horw LU - Totalsanierung & Erweiterung
    raumfalter

Magazin

Andere Projekte von POLO Architects

Vlaams Administratief Centrum
Gent, Belgien
Artesis Plantijn Hogeschool
Antwerpen, Belgien
Red Cross Care Hotel
Zuienkerke, Belgien
Diagonal-Besòs Student Residence
Barcelona, Spanien
Telenet Headquarters
Mechelen, Belgien
Ambulant Centrum
Leuven, Belgien