Puncture Center

Belgium
Architects
Delmulle Delmulle
Localització
9600 Belgium
Any
2018
Preu
100.000 - 1 milió
Pisos
1-5 pisos
Client
Labo Maenhout
Equip
Seger Delmulle, Joachim Provoost, Jana De Meutter

This ultra-compact medical center with transparent front and back facade has maximum openness and light. A quality that has been overemphasized in this project. An approach that translates into a pleasant open environment for both doctors and patients. An environment that does not feel oppressive but airy, with a well-considered relationship between the waiting room and meeting room with the street at the front, and with the four doctor's cabinets with the small garden at the back.

In order to adequately shield the view of the street, but without compromising on this light, air and visibility quality, a filter has been created on the street side. This vertical, slightly angled, wooden structure avoids overheating, but above all regulates privacy and the relationship with the street. This screen follows the profile of the street, while the compact building itself has been made radically orthogonally. This creates a fascinating relationship between the two facades that run in a wedge towards each other.

A gate in this structure opens up to the inside and thus forms a clear entrance when the building is open. At night, the building can be completely closed off, not only literally but also visually, as a clear communication to the public domain.

"I wanted a building that was very flexible in use. The building had to contain practice areas, but not every (para-)physician needs the same amount of space. Think, for example, of a puncture centre versus a doctor's office. A doctor likes to have an examination room and a consultation room, while for a nurse a relatively small room is sufficient to carry out a blood sample. The building is flexible to such an extent that, thanks to well thought-out sliding walls, it is possible to turn two practice areas into one and vice versa.

By equipping each room with all the technical and public utilities, each practice space can be constructed and converted in different ways. In principle, for example, you can have a nurse take a blood sample in the morning and a speech therapist perform his or her consultation in the same room in the afternoon.

It is a building with lots of light but still retains the privacy of the patients. Patients and doctors react positively, they find it pleasant. There is a friendly atmosphere and it catches the eye."

Thomas Maenhout, owner.

Th city of Ronse wants to strengthen his small-town role, and this (medical) polyvalent and sustainable concept contributes. There was a shortage of general practitioners in Ronse, this centre takes over the routine tasks. Patients with routine appointments can walk into the centre without appointment. In addition to blood tests, it can also be used for regular consultations, a meeting room can be rented and medical training courses are organised. In this way, the small, flexible building fits seamlessly into Ronse's daily life.

The building fits in with its surroundings by means of specific volume processing, cornice height and materialisation. At the same time, the building distinguishes itself sufficiently from its immediate surroundings to emphasize its semi-public character. It is a building that has a relationship of give and take with the public domain.

The construction and materialization of the building is very modest. A massive building insulated with EPS and silicone resin plaster (affordability). Large storey-high and facade-wide windows at the front and rear with high-efficiency glass in aluminium window frames. A filtering wooden facade in Accoya, a wood that has been preserved by means of acetylation. Accoya would last 50 years above ground.

Simplicity also prevails indoors. In essence: polished concrete floors and stairs and off-white plastered walls and ceilings. Curtains from floor to ceiling in all rooms balance these hard materials.
These acoustic curtains provide a pleasant reverberation time, but at the same time ensure a certain homeliness.

The systems used are contemporary, with a heat pump and balance ventilation, but not to score in terms of energy performance, but always with the intention of making the user experience of both doctors and patients as pleasant as possible.

Projectes relacionats

  • The Yas Hotel
    Asymptote Architecture
  • 166 Perry Street
    Asymptote Architecture
  • F & B Pavilion
    A*PT Architecture
  • A. E. Smith School Library
    A*PT Architecture
  • Camera Jewel House
    Tonkin Liu

Revista

Altres projectes per Delmulle Delmulle

Dug-in House
Ronse, Belgium
Vlabo III
Londerzeel, Belgium
Avalon
Waregem, Belgium
Vertical Loft
Petegem aan de Schelde, Belgium
Siamese House
Wortegem-Petegem, Belgium
Barons Sans Soucis
Gent, Belgium