Oudenarder 29

Wedding, Berlin, Germany
Main courtyard
Fotografia © Linus Litner
Front elevation
Fotografia © Linus Litner
Courtyard
Fotografia © Linus Litner
Entrance
Fotografia © Linus Litner
Kitchen/Living
Fotografia © Linus Litner
Floor Plan
Dibuix © Patalab
Floor Plan
Dibuix © Patalab
Historical view of rear entrance
Architects
Patalab Architecture
Localització
Wedding, Berlin, Germany
Any
2018

The first phase of our Masterplan for a sustainable urban quarter in Berlin’s Wedding district is complete. The renovation of Oudenarder Straße 29 transformed a typical utilitarian Wilhelminian building into a modernised apartment block that engages with the outdoors.

A Typical Berlin Apartment Block
Wilhelmenian blocks became prevalent in Berlin in the late 19th century as the city industrialised and people swarmed to there for work. Rising to four or five storeys, this building typology dominated as it offered cheap living space and accommodated more people per square meter, preventing sprawl away from the city’s centre. As well as being relatively high-rise for the time they were constructed, these blocks were generally horse-shoe in plan, to offer more light and ventilation to their occupants – the horse-shoe would be side on, with one street-facing block, and the other two facing inwards on to a cobbled communal courtyard.

Transforming the Existing
This is not the first time our particular block has been renovated. Oudenarder Straße 29 was refurbished in the ‘60s or ‘70s to improve kitchens and bathrooms. Patalab’s scheme modernises the apartments once more, overhauling the whole building to update the original fabric’s performance as well as reorganising flats according to contemporary spatial priorities. However, one of the most important changes is the addition of balconies around the newly vegetated courtyard.

Balancing Private and Communal
As city living has evolved courtyards that were once designed as practical spaces can now be reconsidered for recreation and relaxation. Neighbourly conversations and children’s games that the open-air central space facilitates are no longer incidental but are considered in the design as seating and a playground are placed within flowers, grass and trees. Whilst the courtyard still provides light and fresh air, the landscaping creates better views to overlook and the apartments’ new outdoor space, generated by the addition of balconies, means that there is more interaction between the private interiors of the flats and the communal exterior below.

Creating a Sustainable Quarter
Oudenarder 29 is part of a larger scheme overseen by Patalab that aims to create a sustainable quarter of high-quality living, working and recreation. The next stage of our Masterplan is the renovation of Reinickerdorfer 65 & 66, two similar buildings within the same city block which will gain even better green space as well as gallery and commercial space.

Projectes relacionats

  • 大阪大学 まちかね保育園
    工藤和美 + 堀場弘 / シーラカンス K&H
  • Pool Pavilion
    Reddymade
  • Sanierung Geschäftshaus Aeschenvorstadt
    KREN Architektur
  • Armadale Residence
    Rob Mills Architecture & Interiors
  • Neubau Chalet
    Arttesa, designed & tailored

Revista

Altres projectes per Patalab Architecture

Argyll House
London, Great Britain
The Coppice
Balcombe, Great Britain
Marconi House
London, Great Britain
Casa Roja
London, Great Britain
Cascade House
Hampstead, London , Great Britain
Apex Apartments
London, Great Britain